Hrvatska oplakuje svoje pilote. U ponedjeljak su uslijed pada vojnog helikoptera smrtno stradali piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina. U tragičnoj nesreći helikopter Kiowa Warrior pao je u more u Zlarinskom kanalu.

Vijest je osobito pogodila njihove kolege, a od legendarni hrvatski pilot Ivan Selak na svom se Facebooku oprostio od Marina i Tomislava.

Kazao je da se takvih slučajeva nagledao previše puta, a progovorio je i o opasnostima pilotskog posla.

Njegovu objavu u nastavku pročitajte u cijelosti:

“Posao pilota je zahtjevan , složen, težak, riskantan ali i nadasve zanimljiv jer je nesvakidašnji, jer je interesantan, jer je sve samo ne dosadan. Kad kažem riskantan mogao sam reći i opasan, ali to je preteška riječ jer se radi ipak o prihvatljivom riziku ili eto o prihvatljivoj opasnosti pa je onda i posao pilota sam po sebi prihvatljiv kao i dosta drugih zanimanja koja u sebi donose neku dozu rizika (prihvatljivog). Posao vojnog pilota je još malo više , on predstavlja i izazov , on traži posvećenost , on traži vjeru u sebe i svoje kolege, on daje puno, ali puno i uzima…. ovo je taj slučaj , ovo je taj trenutak.On uzima ljudski život. Na svu sreću to je rijetko, nažalost to je mogućnost koja se događala, koja se događa i koja će se opet dogoditi. Koliko god mi lamentirali oko toga, pitanje nije da li nego kada će se dogoditi . Tako je kod nas, tako je i biti će u svim zrakoplovstvima svijeta.

Ovaj put otišla su dva čovjeka, Marin i Tomislav. Vrhunski piloti , posvećeni svom poslu, zaljubljenici svog poziva, vješti i sposobni pripadnici HRZ. Postoje trenutci u kojima ne postoji objašnjenje, ne postoji niti će postojati konačan i istinit zaključak. U kojem ćeš moći reći “e bilo je zato…”.

Ovakvih slučajeva nagledah se u životu, ne jednom, ne dvaput, bilo je i malo previše puta. Jednostavno neobjašnjivo. Pravo je svakoga iznijeti mišljenje ali pričati o nekakvim teorijama zavjere tipa jedno ili dvomotorni, o napuhavajućim plovcima, o opremi , o… ma dajte ljudi, eto nek ti otkaže repni rotor (transmisija), ma možeš imat 5 motora , ili hoće li ti plovci pomoći ako iz nekog razloga udariš sa 200km/h u more, nema tu zavjere, nema tu zakulisnih igara, nema tu i neće tu nikada biti jednoznačnog objašnjenja.

U ovom poslu je to nažalost i opcija, ovaj put se dogodila, posljedice su strašne, ali to je onaj prihvatljivi rizik sa kojim se svaki vojni pilot mora pomiriti i biti svjestan da stvari mogu krenuti i po zlu čak i kada letiš “samo” od točke A do točke B, kada letiš i eto neke potpuno “bezazlene” letove . I jedina pouka iz ovog strašnog događaja je upravo to, nema i ne postoje “bezazleni” letovi, nema toga, to ne postoji.

Let započinje puno prije sjedanja u kabinu, a završava, nakon gašenja motora i izlaska van letjelice(nekad ni to-drugi put o tome).

Marine i Tomislave, kao vaš stariji kolega hvala vam za svaki vaš trenutak proveden u vašoj želji da nastavite putem naših vitezova-pilota koji su dali svoj život za ovu zemlju, za ovu zastavu, za ovu slobodu. Nažalost sudbina je htjela drukčije. I jedino je ona suvislo objašnjenje. Sudbina je htjela da u vašem pješčanom satu nema više pijeska. Sada ćete u bezvremenskim nebeskim prostranstvima upoznati Vuleta, Marka, Antuna, Miroslava, Rudija, Meša… i ostale junake ove lijepe zemlje. A vašim obiteljima, vašim najmilijima, znam da je njima užasno, da im je najteže, izražavam najdublju i iskrenu sućut…😔😔 Kolege naše počivajte u miru ili letite beskrajem, vječna vam hvala..🇭🇷” – stoji u objavi legendarnog pilota.


3 KOMENTARI

  1. HM – nema tu ni namjere kao ni zavjere – već otpisan helikopter – zatim
    mladenačka zaigranost – kao da se to događa samo u filmu – TOP GUNA –
    svaki čovjek nastoji u svemu bit odgovoran – no hm – ima i svojih mana
    Dan idealan skoro bonaca – čak skoro vidiš tunu – kako se za ribom baca
    pa ti neda vrag mira da je svojom bukom i sjenkom preplašiš iz čistog hira

Comments are closed.