Dio Splićana ima “problem” s bojama: U smeđe bio kontejnere ubacuju pogrešnu vrstu otpada

Do kraja ožujka ukupno će na splitske javne površine biti postavljeno 1700 kontejnera za biootpad od 1100 litara


Postavljanje spremnika za biootpad kontinuirano traje. Na fotografijama vidimo novopostavljene kontejnere u Hercegovačkoj ulici u Kopilici. Do kraja ožujka ukupno će na splitske javne površine biti postavljeno 1700 kontejnera za biootpad od 1100 litara.


Kontejneri za biootpad razlikuju se od kontejnera za miješani otpad po smeđem poklopcu te natpisu na prednjoj strani koji označava da je riječ o kontejneru za biootpad.

Ipak, čini se da se nove navike ne stječu lako. Dio građana u spremnike za biootpad odlaže miješani komunalni otpad. Iz Čistoće mole da građani paze u koji kontejner ubacuju pojedini otpad.

Biootpad je kuhinjski otpad (ostaci od pripreme hrane) i vrtni ili zeleni otpad te zauzima skoro trećinu kućnog otpada i vrijedna je sirovina za proizvodnju kvalitetnog komposta.

U spremnike za biootpad treba odlagati:

• kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.)
• vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.)
• male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice).



U spremnike za biootpad ne smije se odlagati:
• ostaci termički obrađene hrane
• meso, riba, kosti, koža
• mliječni proizvodi, ulja i masti
• pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad
• obojeni i lakirani drveni otpad
• odjeća, cigarete i dr.

Odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada svi zajedno:
• razvijamo zdrave ekološke navike
• proizvodimo korisni kompost za zelene površine
• smanjujemo količine otpada na odlagalištu
• smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš



Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
1
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime