Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DILEMA Treba li oprati piletinu prije pečenja?

Pojedinci koji peru piletinu žele tako ukloniti nečistoće i bakterije s površine mesa, dok ovi drugi tvrde da se za to brine dobra termička obrada
D.D. / Foto: D.D.26. svibnja 2024. 08:54
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Pečena piletina ne smije imati krvavih dijelova, a u najdebljem dijelu termički obrađenog mesa temperatura mora biti 75 Celzijevih stupnjeva ili više.

“Najčešće kupujem domaću piletinu na placu i nema šanse da je stavim na tavu prije nego što ju dobro operem pod mlazom vode”, kaže Danijela iz Zagreba. “Na takvoj piletini znaju se naći ostaci izmeta, pa mi je logično da ih uklonim prije kuhanja ili pečenja.”

“Nikad mi ne bi palo na pamet da operem sirovu piletinu”, na to će Martina, koja meso najčešće nabavlja u supermarketima.

Benigni razgovor o najboljoj pripremi peradi vrlo se brzo – i potpuno neočekivano – pretvorio u žustru raspravu. Prati piletinu li ne prije termičke obrade, pitanje je sad.

Hrvati su podijeljeni u dva suprotna tabora. Pojedinci koji peru piletinu žele tako ukloniti nečistoće i bakterije s površine mesa, dok ovi drugi tvrde da se za to brine dobra termička obrada.

Tko je u pravu?

“Službena je preporuka da se meso ne pere prije termičke obrade, ali da se temeljito skuha ili ispeče“, kaže za Punkufer dr. Andrea Barišin, znanstvena ekologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Na mesu ne smije biti krvavih dijelova, a u najdebljem dijelu termički obrađene piletine temperatura mora biti od 75 Celzijevih stupnjeva naviše”, dodaje hrvatska stručnjakinja.

Pranje mesa ne uklanja bakterije s površine piletine, već to čini kvalitetna termička obrada.

“Meso se može oprati pod tekućim mlazom, ali nakon toga treba dobro očistiti radnu površinu i kuhinjski pribor na koji je možda kapnula voda od pranja jer se upravo u njoj nalaze mikrobiološka onečišćenja koja mogu uzrokovati zarazu“, upozorava dr. Barišin.

“Najgore je ako meso stavite u vodu i pustite da se malo u njoj namače. U toploj vodi, a posebno tijekom ljeta, bakterije će se vrlo brzo razmnožiti i učiniti meso mikrobiološki onečišćenim, odnosno potencijalnim uzrokom vaših probavnih tegoba nakon njegove konzumacije.”

HACCP-kontrola ispravnosti hrane

Valja imati na umu da glavnu odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane snose subjekti poput OPG-a, ugostiteljskih objekata, trgovina s hranom ili prehrambene industrije te da kod poslovanja s hranom moraju slijediti odredbe Zakona o hrani.

Svi sudionici u poslovanju s hranom moraju uspostaviti i provoditi sustav samokontrole temeljen na načelima HACCP-sustava, razvijenog u skladu s načelima sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka. Pisane procedure svih koraka procesa od prijema sirovine do nas konzumenata sastavni su dio HACCP-plana, a uključuju i obradu sirovine prije termičke obrade.

Neovisno o tome gdje se hrana nalazi na tržištu, na tržnici ili u supermarketu, mora biti sigurna za potrošače, odnosno zdravstveno ispravna.

“Svaki sudionik u poslovanju s hranom sustavom samokontrole (tzv. HACCP-sustavom) previđa opasnosti u navedenom procesu (kao npr. pranje svježeg mesa) i ako postoji takva opasnost, predviđa ju kao kontrolnu točku koja ima zadane parametre koji se prate i evidentiraju”, zaključuje doktorica iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
2
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sveti Nikola stiže u Podstranu: Blagdansko druženje za djecu ove subote na Portu
3
min
Sveti Nikola stiže u Podstranu: Blagdansko druženje za djecu ove subote na Portu
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
17
min
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
37
min
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
52
min
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
1
sat
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.