DHMZ na Pelješcu prezentirao projekt postavljanja radara: Prve radarske snimke iz Dalmacije do proljeća 2021!

Svi radari na Jadranu trebali bi biti na funkciji 2021. Zasad je najdalje otišao radar na Debeljak kod Zadra koji je već u procesu ishođenja građevinske dozvole


Malo tko još ne zna da je Dalmacija jedini dio EU koji nije pokriven mjerenjem meteoroloških radara. Zbog toga pati domaća meteorologija jer je upravo radar nezamjenjivi instrument u detektiranju aktualnih vremenskih prilika koje osobito u Dalmaciji znaju biti ekstremne.


VEZANI SADRŽAJ:

Nakon nekoliko desetljeća potpunog ignoriranja ove problematike od strane države, DHMZ krenuo je s projektom METMONIC kojim su osigurana europska sredstva za nabavku novih meteoroloških radara bu Hrvatskoj od kojih će se čak tri postaviti na Jadranu. U srijedu navečer na Pelješcu u mjestu Putnikovići, DHMZ održao je edukaciju o tome jesu li meteorološki radari štetni za ljudsko zdravlje, a u isto vrijeme građani su stručnjacima mogli postaviti bilo koje pitanje vezano uz meteorološke radare.

Tim povodom porazgovarali smo s voditeljicom Metmonic projekta, meteorologinjom DHMZ-a, dr. sc. Natašom Strelec Mahović. U Natašu, predavanje je održao i mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan.

– Održali smo predavanje za zainteresiranu javnost u naselju Putniković na Pelješcu vezano uz postavljanje novog radara na Uljenju – kazala nam je uvodno voditeljica Metmonic projekta.

Ovo je druga prezentacija postavljanja radara na jugu Dalmacije.– U Dubrovačko-neretvanskoj županiji održali smo niz sastanaka s predstavnicima gradova i općina. Projekt je također predstavljen vijećnicima Županijske skupštine. Nakon toga, na zahtjev Općine održali smo večerašnje predavanje.

Mala općina, velik odaziv

U DHMZ-u smatraju da je predavanje bilo uspješno.

– Bez obzira na južinu, stiglo je 50-ak ljudi, što je popriličan broj za jednu ovako malu općinu. Pozvani su i ljudi koji gravitiraju području na kojima se planira postaviti meteorološki radar. Putnikovići su izabrani kao lokacija jer se vrh Uljenje najbolje vidi iz mjesta. Predavanje je bilo dobro bez obzira na to što je bilo nekoliko provokativnih pitanja. Međutim većina pitanja je bila konstruktivna i dojma sam da su mještani nešto naučili o radarskim mjerenjima. Vjerujem da je stanovnicima pojašnjeno da radarska mjerenja neće utjecati na zdravlje ljudi.

Prvi radar kod Zadra

Strelec Mahović otkrila nam je dinamiku postavljanja na radaru.

– Dinamika projekta prije svega će ovisiti o postupcima javne nabave. Mogu najaviti da se u četvrtak otvaraju javne nabave za meteorološke radare i tada ćemo doznati koji su radari ponuđeni te vidjeti koja je ponuda najpovoljnija uz zadovoljavanje svih postavljenih uvjeta. Nakon toga ćemo raspisati natječaj za izvođenje građevinskih radova na tornjevima. Vjerujem da će se sami radari na postavljene lokacije postavljati u drugoj polovini 2020. Svi radari na Jadranu trebali bi biti na funkciji 2021. Zasad je najdalje otišao radar na Debeljak kod Zadra koji je već u procesu ishođenja građevinske dozvole. Za radare u Istri i na Pelješcu smo još u postupku dobivanja uvjeta gradnje za izradu glavnog projekta i tek tada ćemo krenuti u ishođenje građevinske dozvole – kazala je Strelec Mahović za Dalmacija Danas dodavši da bi zadarski radar u funkciji mogao biti u funkciji do proljeće 2021.

Iako zvuči kao znanstvena fantastika čini se da nam se zaista bliži dan kada će Dalmacija dobiti moderne i kvalitetne radare što će biti ogroman iskorak za domaću meteorologiju. Nakon toga i Dalmacija će imati preciznije prognoze kakve danas, primjerice, ima Zagreb.

U nastavku pogledajte kako izgleda Uljenje, lokacija na kojoj će se naći budući meteorološki radar.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

 1. Poštovane dame i gospodo, da li vam je hitno potreban lični zajam ili komercijalni zajam ili zajam za pokretanje projekta ili kupnju kuće ili automobila ili vam treba kredit za bilo koju svrhu? Ako je odgovor da, savjetujem vam da kontaktirate Sunshine Financial Group putem adrese {Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com} ili {WhatsApp: +447903159998}.

  Sunshine Financial Group sveobuhvatna je tvrtka za financijske usluge koja je posvećena vašem poboljšanju dugoročnog financijskog uspjeha. Naši prilagođeni programi osmišljeni su tako da pomognu rast, zaštitu i očuvanje vašeg bogatstva pružanjem personaliziranih usluga i stručnosti.

  Razlog zašto biste trebali kontaktirati Sunshine Financial Group;
  – Prijavite se bilo kada i bilo gdje.
  – Primanje gotovine za manje od 24 sata
  – Možete posuditi do 20 miliona eura
  – Nema skrivenih troškova.
  – Subvencionisana kamatna stopa od 3%
  – Dobijate šansu da odaberete datum otplate, bilo tjedno, mjesečno ili godišnje u trajanju od 1-30 godina.
  – Nudimo i osigurane i neosigurane kredite

  Ako vam je toliko teško dobiti zajam od lokalnih banaka ili drugih financijskih instituta, ne brinite više, jer smo pomogli brojnom broju pojedinaca i organizacija koji se suočavaju s financijskim teškoćama u cijelom svijetu. Kada se prijavite kod nas, prijavljujete se pouzdanoj kompaniji koja brine o vašim finansijskim potrebama. Vi ćete biti zbrinuti tokom celog procesa.

  Ako vam je potreban hitan zajam u roku od 24 sata, molimo napišite na e-mail ispod za više informacija
  Kontakt putem e-pošte: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp Kontakt: +447903159998

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime