Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Deset namirnica koje prerano bacamo u smeće, a sigurne su za konzumaciju

Mogu potrajati i dulje nego što ste mislili
D.D. / Foto: Pixabay21. ožujka 2024. 14:02
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Premda je svima rok trajanja označen na ambalaži proizvoda najbolji orijentir za svježinu i sigurnost namirnice, ponekad se taj datum odnosi samo na kvalitetu narminice ("najbolje upotrijebiti do"), a hrana je nakon tog datuma sigurna za konzumaciju.

Neke uobičajene namirnice koje koristimo gotovo svakodnevno, mogu potrajati i dulje nego što ste mislili. Evo o kojoj hrani se radi.

Suha tjestenina

Ako skuhate i pojedete tjesteninu i nakon nekoliko godina, primjerice, može izgubiti okus, ali neotvorena, dobro zapakirana, suha tjestenina jestiva je i više godina. Savjet je da se iskoristi u roku od pola godine nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”, ali ako vidite promjene na njoj, radije je bacite.

Konzervirani ili suhi grah

Konzervirani ili suhi grah bit će spreman za kuhanje čak i ako je godinama stajao u kutovima smočnice. Suhi grah će možda trebati namakati nakon dužeg vremenskog razdoblja.

Ocat

Visoka kiselost djeluje kao prirodni konzervans koji sprečava rast bakterija pa može trajati neograničeno dugo. Kod nekih vrsta, ako se isključi bijeli alkoholni ocat, može s vremenom doći do promjena boje ili zamućenja, ali to ne utječe na okus ili kvalitetu.

Sol

Sol je u biti kamen. Baš kao što se granit neće zaraziti s plijesni i bakterijama, neće ni ovaj začin.

Vanilija

Zbog visokog udjela alkohola može se čuvati neograničeno dugo iako će okus i miris početi slabjeti nakon godinu dana. Čuvajte je dalje od svjetla i topline, ali nemojte je držati ni u hladnjaku jer će se ekstrakt oštetiti.

Jaja

Ohlađena, nekuhana jaja ostaju svježa do tri tjedna nakon datuma. Većina jaja je poprskana mineralnim uljem, koje zatvara poroznu ljusku i čini je manje osjetljivom na bakterije. Budući da kuhanje ispire premaz, tvrdo kuhana jaja pojedite unutar tjedan dana, a čuvajte ih u hladnjaku.

Također, ako niste sigurni koliko je jaje svježe, postoji jednostavan trik za provjeru. Napunite posudu vodom i ubacite jaje. Svježe jaje će potonuti na dno. Ono koje je još jestivo, ali već stoji neko vrijeme, lagano će se odizati od dna. Međutim, ako jaje pluta, znači da je pokvareno.

Paprike

Sve paprike sadrže gen koji sprečava propadanje njihovih staničnih struktura i obično izdrže tjedan dana u hladnjaku. Zelena paprika ostaje svježa čak i dulje od ostalih vrsta – oko dva do tri tjedna – zbog niskog sadržaja šećera. Bacite premekane ili naborane paprike.

Delikatesno meso

Neotvoreno, zapakirano meso traje otprilike dva do tri tjedna od trenutka kada ga kupite. Vakuumski zatvorene vrećice štite meso od kisika, sprečavajući rast bakterija. Nakon otvaranja pojedite mesne delikatese u roku od tri do pet dana.

Mrkva

Ovo hrskavo povrće može dugo potrajati. Mrkva ostaje svježa dva do tri tjedna ako je čuvate u hladnjaku. Jedini savjet za što dulju svježinu je odrezati zelene vrhove jer skupljaju vlagu.

Agrumi

Debela kora štiti grejp, naranče i druge agrume od kvarenja dva do šest tjedana ako se čuvaju na relativno hladnom mjestu, što podrazumijeva i smočnicu ili balkon koji nije na suncu. Ako uočite plijesan, ogulite i pregledajte meso agruma koje još uvijek može biti jestivo ako plijesan nije prodrla u vanjsku kožicu. Bacite ako je voće premekano, piše Reader’s Digest.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
2
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
2
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
9
min
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
24
min
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
Advent u Dugopolju: Glazba, druženje i blagdanski ugođaj za sve generacije
34
min
Advent u Dugopolju: Glazba, druženje i blagdanski ugođaj za sve generacije
Ova navika smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava san
46
min
Ova navika smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava san
Na terenu su policija i vatrogasci. Mrtvo tijelo pronađeno u rijeci Dunav
58
min
Na terenu su policija i vatrogasci. Mrtvo tijelo pronađeno u rijeci Dunav
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.