Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DELIKATESA ILI PREVARA? Što se nalazi u ribljim štapićima koji se mogu naći i na hrvatskim policama?

Jeste li ikad probali?
D.D. / Foto: Pixabay15. srpnja 2022. 23:25
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Jeste li ikada probali surimi? Riječ je o crveno-bijelim ribljim štapićima, koji se mogu kupiti i u hrvatskim trgovinama.

Vjeruje sa da je surimi izumljen prije 1000 godina u razdoblju Heien, koje se smatra i posljednjim razdobljem klasične povijesti Japana. Japanski chefovi osmislili su tu delikatesu kako bi produžili rok trajanja ribe i morskih plodova za uvažene i bogate obitelji onog vremena koje nisu živjele uz obalu.

Surimi je originalno predstavljao pastu od mljevene bijele ribe koja je bila bogato začinjena solju, kao primitivnim oblikom konzervansa. Ubrzo je postao omiljen u brojnim japanskim domovima, a zbog svoje fleksibilnosti dodavao se u brojna jela – od juha do hrskavih rolica.

S godinama se recept mijenjao i nadograđivao, a svaka nova generacija dodavala je neki svoj osobni pečat originalnom proizvodu.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća američki proizvođači hrane otkrili su surimi. Mljevenoj ribi dodali su obilje šećera, soli, ribljeg ulja i kukuruznog škroba kako bi mu pojačali okus i stvrdnuli teksturu.

Izrezali su ga u štapiće koji su oblikom i bojom podsjećali na komadiće rakova mesa. Tako je započela pomama za tim proizvodom u zapadnom svijetu. Iako imaju nacionalnu kuhinju temeljenu na svježoj ribi i plodovima mora, surimi upotrebljavaju čak i mnogi današnji restorani u Španjolskoj i Francuskoj.

Jeste li se ikada pitali što se zapravo nalazi u njima?

Surimi se često reklamira kao riblji štapić s okusom rakova mesa. No riječ je o imitaciji rakova mesa. Štapići koje se uvoze izvana obično se rade od mljevene bijele ribe poput aljaške kolje, dok dva posto proizvoda obuhvaća komadiće stvarnih rakova ili školjki.

Nitko vas zapravo ne obmanjuje. Potrebno je samo pažljivije čitati natpise na proizvodima. Okus rakova mesa i rakovo meso dva su različita pojma, piše Dnevnik.hr.

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
8
Nice
0
What?
1
Laž
4
Sad
2
Mad
7
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
6
min
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
22
min
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
37
min
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
38
min
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
45
min
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.