Debeljak: Znam da će brodogradilišta imati dobru budućnost

Debeljak očekuje da će uskoro s Vladom i drugim dionicima u procesu sjesti za stol kako bi se pregovaralo o budućnosti brodogradnje


Golemi dugovi Uljanika veliki su izazov i za strateškog partnera i za državu.


U Dnevniku HRT-a, gostovao je Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe i Brodosplita, od kojega se očekuje da posrnulo pulsko brodogradilište “stavi na noge”. Puno se govori o trošku restrukturiranja brodogradilišta te mogućem iznosu od čak 1,4 milijardi eura.

– Naša ponuda se bazira na budućnosti i pozitivi. Ne zanima nas zemljište i nikakav nekretninski biznis. Preuzimamo obvezu rada brodogradnje. Ja uopće ne želim pričati o prošlosti.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je pak “da nije realno da građani podnesu teret restrukturiranja”.

– S jednom smo analizom vidjeli da je direktna šteta za proračun u slučaju likvidacije oko 7,5 milijardi kuna. U toj varijanti smo vidjeli da možda sve skupa ima smisla.

Debeljak očekuje da će uskoro s Vladom i drugim dionicima u procesu sjesti za stol kako bi se pregovaralo o budućnosti brodogradnje. Može li se izbjeći stečaj 3. maja, 26.veljača je stečajno ročište?– Stečaj ili ne stečaj, nisu bitno različiti. Radnici će biti tu gdje jesu. Želimo da se radnicima odmah isplate plaće i da se kupe materijali da se počnu graditi brodovi.

Foto: Brodosplit

Partner Brodosplita je talijanski Fincantieri.

– Mi nudimo punu popunjenost, a 50 posto je gradnja brodova, kruzera, koji imaju veliku dodanu vrijednost. Naši brodovi imaju tek 25 posto uvoznih komponenti, a balker i tankeri koji su se gradili su se gradili tako da je uvozna komponenta skuplja nego kompletan izvozni proizvod. Fincantieri ima knjigu narudžbi za idućih 10 godina. Mi imamo knjigu narudžbi i pisma namjere teške 2,29 milijardi eura. Fincantieri nudi sve ono što se ne popuni da će popuniti. Broj zaposlenih bio bi i veći nego u najboljim vremenima.

Što se tiče podrške banaka, nije htio komentirati napise da je jedna od njih ruski VTB.

– To su poslovne tajne, ali prate nas velike banke, evo sutra je jedna od najvećih svjetskih banaka kod nas.

Plan je, kaže Debeljak, vratiti barem 80 posto radnika koji su u posljednje vrijeme otišli iz brodogradilišta te dodatno zaposliti ljude, kao što se napravilo u Brodosplitu. Što se tiče plana restrukturiranja, spremni su, uz suradnju s Uljanikom, napraviti ga u roku idućih mjesec dana.

– Maknite nam prošlost, uzmite kao u Hypo banci, sto ljudi od DORH-a i drugih, rješavajte prošlost. Pustite nam budućnost. Znam da ćemo imati dobru budućnost – kaza je Debeljak za HRT.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime