Dani planinara Planinarskog saveza i ATRAKCIJA – vađenje leda iz Biokova nakon 70 godina!

Na samom otvaranju Dana planinara svečano će se otvoriti i Planinarski dom koji naziv nosi po velobrdskim ledarima, zanimanju jedinstvenom i za ovu priliku oživljenom nakon 70 godina

Dani planinara Planinarskog saveza Splitsko-dalmatinske županije će se održati u Velikom Brdu – Makarska od 12. do 14.listopada. Organizator događanja je HPD Veliko Brdo, a očekuje se bogati program.


Naime, na samom otvaranju Dana planinara svečano će se otvoriti i Planinarski dom koji naziv nosi po velobrdskim ledarima, zanimanju jedinstvenom i za ovu priliku oživljenom nakon 70 godina!

Ako Vas zanima nešto više o tradiciji ledara, koja se pojavila 1934.godine kada je nekoliko stanovnika Velikog Brda sasvim slučajno otkrilo ledenicu, jamu duboku 350 metara iz koje su tijekom naredna dva desetljeća vadili led, o tome ćete moći doznati na samim Danima planinara kada će dom otvoriti najstarija živuća ledarka Mare Bašković.

Ova je tradicija postojala sve do raširene uporabe frižidera, a na Danima planinara će se oživjeti.

Naime, društvo HPD Veliko Brdo organizira atrakciju – vađenje leda iz ledenice, u čemu će računati na pomoć HGSS-a, te dopremanje ledene gromade u dom!

Svečano otvaranje doma bit će 12. listopada u 18 sati, a zatvaranje 14. listopada u 13 sati. Drugog dana manifestacije u večernjim satima bit će organizirano druženje uz živu glazbu, DJ-a te hranu i piće, i to u zaseoku Žlib.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime