Danas stižu prve doze AstraZenece: Hrvatska odlučila cijepiti i starije

Mnoge zemlje donose odluku da tim cjepivom neće cijepiti starije od 65 godina


U Hrvatsku danas stižu prve doze cjepiva AstraZenece. Iako mnoge zemlje donose odluku da tim cjepivom neće cijepiti starije od 65 godina, Hrvatska je odlučila drugačije.


Podsjetimo, Hrvatska je najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece, radi se o 2.7 milijuna doza. Prvih 16.800 doza AstreZenece stiže danas, dok sutra počinje cijepljenje i u ordinacijama obiteljskih liječnika.

– Sutra nam dolazi prva tranša cjepiva AstraZenece. U tijeku veljače bi nam trebalo biti dostupne 154 tisuće doza AstraZenece. Cjepivo dolazi sutra, a u nedjelju će biti distribuirano zavodima za javno zdravstvo. Ono što treba reći o tom cjepivu je da ga je Europska agencija za lijekove (EMA) registrirala za prevenciju bolesti covid-19 kod osoba starijih od 18 godina. U kliničkim studijama koje je provela AstraZeneca, a EMA ih je uzela u obzir, djelotvornost u sprečavanju cjepiva je nešto viša od 60%, ako govorimo o pozitivnom PCR testu i barem jednom simptomu. Ali moramo naglasiti da nijedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao teže simptome i nije bio hospitaliziran, dakle učinkovitost na teže oblike bolesti je praktički 100% – rekao je Capak.

Capak je dodao da će se u Hrvatskoj druga doza AstraZenecinog cjepiva davati 8-12 tjedana nakon prve doze.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime