Danas se obilježava svetkovina svetog Ante Padovanskog, omiljenog katoličkog sveca i zaštitnika siromašnih

U Hrvatskoj se svetkovina sv. Ante obilježava svetim misama, blagoslovom djece i procesijama

Danas je svetkovina jednog od najomiljenijih katoličkih svetaca. Zaštitnika i zagovaratelja siromašnih, potlačenih, budućih majki, mornara, putnika,ribara, izgubljene pošte, gladovanja, pa i Portugala i mnogih župa u Hrvatskoj.


Riječ je o Svetom Anti Padovanskom koji je svetim proglašen samo dan nakon svoje smrti. Sveti Ante uvijek je bio simbol skromnosti i ruke pravde i pomoći iznad onih kojima je to najpotrebitije. Rođen je kao prvorođenac u plemićkoj, moćnoj i bogatoj obitelji i Portugalu, a roditelji su mu dali ime Fernando. No, imao je svoj put i već s 15 godina odlazi od kuće i pridružuje se redu Sv. Augustina, te se zaređuje za svećenika. Odlazi u red Manje braće u Olivares i mijenja ime u Antun.

Tamošnja kapelica bila je posvećena Sv. Antunu pustinjaku, te je Fernando iz poštovanja prema njemu,uzeo novo ime. Sve je obavljao uz molitvu i pokornička djela, te brižljivo krio svoju učenost. Tada želi svoju vjeru širiti i među narodima Afrike. Međutim, Sv. Antun obolijeva i mora natrag za Španjolsku. No, brod, na kojem je htio natrag, odnesoše vjetrovi drugim putem i brod stade na sicilijanskoj obali kod grada Mesine. Groznica kroz četiri mjeseca i silni napori na uzburkanom moru oslabi su sv. Antuna, ali po malo se oporavljao kod svoje braće…

U Italiji upoznaje Sv. Franju i obogaćuje svoju duhovnost poniznošću i skromnošću svog duhovnog oca zbog kojeg odluči ne ići u Španjolsku već ostaje u Italiji. Postao je poglavar Franjevačkog reda u Italiji, začetnik je teoloških studija u svojm Redu, a sam je poučavao u Bologni, Montpellieru i u Padovi. Bio je omiljeni propovjednik i Na tisuće je dolazilo odasvud slušati njegove propovijedi i, naravno, svi su se tiskali da bi se ispovjedili kod njega.

Umro je 13.lipnja 1231 godine u samostanu u Padovi u dobi od 36 godina u skromnoj sobici kakav je i sam bio. U Hrvatskoj se svetkovina Sv. Ante obilježava svetim misama, blagoslovom djece i procesijama.

RASPORED BOGOSLUŽJA U CRKVI SVETOG ANTE NA POLJUDU:


6.00 sati – sv. Misa

7.00 sati – sv. Misa8.00 sati – sv. Misa

9.00 sati – sv. Misa

10.00 sati – sv. Misa (pjeva župni zbor)

11.00 sati – sv. Misa

17.00 sati – sv. Misa (misa s blagoslovom djece i ljiljana – pjeva VIS ABBA)

– predvodi fra Ivan Matić

19.00 sati – procesija oko samostana i svečana sv. Misa (pjeva župni zbor)

– predvodi mons. Jure Bogdan, biskup, vojni ordinarij

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0