Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Zamotane princeze: Otkrijte tajnu drugačijeg recepta za omiljenu slasticu

Recept koji ću vam detaljno opisati drugačiji je od onog na kakvog ste možda naviknuli, princeze radim s dvije vrste tijesta, lisnatim i kuhanim, a otkrit ću vam i kremu koja mi je najdraža
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album25. travnja 2023. 01:01
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[P]rinces krafne su klasik koji će mnogima uvijek ostati omiljena slastica, neovisno o trendovima. Recept koji ću vam detaljno opisati drugačiji je od onog na kakvog ste možda naviknuli, princeze radim s dvije vrste tijesta, lisnatim i kuhanim, a otkrit ću vam i kremu koja mi je najdraža.

Sastojci za krafne:

  • 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta
  • 20 dkg brašna
  • Za kuhano tijesto (choux):
  • 3 dcl vode
  • 15 dkg maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 žlica šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 4 jaja veličine M

princez krafne 1

Priprema:

Vodu, maslac, šećer I sol prokuhati 2-3- minute. Maknuti s vatre i umiješati odjednom brašno izmiješano s praškom za pecivo. Miješati kuhačom dok se tijesto ne počne odvajati od stjenke zdjele. Ostaviti sa strane da se malo prohladi.

Dodavati jedno po jedno jaje, miješati na manjoj brzini mikserom. Na papir za pečenje prvo staviti kvadrate lisnatog tijesta, meni od jednog pakiranja svježeg lisnatog izađe 16 komada. Na svaki kvadrat, slastičarskom vrećom stavljati kuhano tijesto, a onda zavrnuti krajeve lisnatog tijesta na kuhano. Ne paničarite, prilažem fotografije postupka.

Pecite na 170°C 40 minuta. Ja pola vremena upalim ventilaciju, a onda prebacim na gornje i i donje grijače. Kad su princeze pečene, ne otvarajte cijelu pećnicu, samo mrvicu i ugurajte dršku od kuhače. Neka se tako prvo hlade, a tek nakon pola sata otvorite cijelu pećnicu.

Krema:

Ne koristim puding, ne sviđa mi se umjetni okus. Evo sastojaka:

  • 1 litra mlijeka
  • 9 žumanjaca
  • 100 grama bustina
  • 9 žlica šećera
  • 10 dkg maslaca

princez krafne 3

Mahuna vanilije, pasta vanilije, ekstrakt vanilije, prah vanilije…štogod imate. Ja na putovanjima radije potrošim novce na sve vrste vanilija na koje naiđem nego na novu košulju.

U mlijeko staviti sjemenke vanilije koje sastružem iz mahune, a nju sačuvam za pravljenje vanilin šećera. Dodam i malo ekstrakta ili paste da bude jača aroma, a vi prema vašim afinitetima. Žumanjke izmiješati sa šećerom i gustinom. Ako bude pregusta smjesa, dodati dvije žlice mlijeka od one litre koju stavite grijati. Dobro izmiješati smjesu sa žumanjcima i kad se dovoljno zagrije mlijeko, jednu kutlaču vrućeg mlijeka staviti u smjesu žumanjaka i promiješati.

Ponoviti postupak jer je važno da se žumanjci naviknu na vrućinu i da ne napravite kajganu. Nakon toga sve prebaciti u mlijeko, na laganoj vatri metlicom miješati dok se ne napravi krema. Pokriti je odmah prozirnom folijom po površini i pustiti da se hladi. Kad je mlaka, malo po malo dodavati maslac i miješati ručnim mikserom.

Ohladiti kremu. U slastičarsku vreću staviti kremu, doslovno probušiti sa strane krafnu i puniti dok se ne raspukne. Posuti šećerom u prahu.

princez krafne 2

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
17
Haha
1
Nice
4
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
34
min
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
42
min
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
57
min
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
1
sat
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
1
sat
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.