Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Viennoise au chocolat: Jeste li kušali slasticu za kojom su "poludjeli" Francuzi?

[RECEPT] Danas donosim recept za ekstra mekano pecivo koje se radi od dizanog tijesta a zove se “Viennoise”. Meni su posebno dragi “Viennoise au chocolat”, rade ih sa kapljicama tamne ili bijele čokolade, a “Viennoise nature” se može jesti sam jer osjećate u svakom zalogaju taj divni francuski maslac
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album30. studenoga 2023. 00:00
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

“[VELIKO-SLOVO]C[KRAJ-VELIKO-SLOVO]roissant” i “Pain au chocolat” su sigurno najpoznatija peciva u Francuskoj, ali ako ste u posljednje vrijeme bili u toj zemlji pekarstva i slastičarstva, mogli ste primijetiti neke nove trendove. Mi turisti uvijek najradije posežemo za tradicionalnim pecivima, ali Francuzi su danas ludi za novim kombinacijama kao što su: “New-York roll”, “Pain praline”, “Babka”…

Viennoise au chocolat  006
GALERIJA
Kliknite za pregled

Danas donosim recept za ekstra mekano pecivo koje se radi od dizanog tijesta a zove se “Viennoise”. Meni su posebno dragi “Viennoise au chocolat”, rade ih sa kapljicama tamne ili bijele čokolade, a “Viennoise nature” se može jesti sam jer osjećate u svakom zalogaju taj divni francuski maslac. No, vrlo često ga koriste i kao pecivo za sendviče. Kako bilo, ovaj recept možete kombinirat, ovisno o afinitetima, a slikala sam posebno način motanja peciva da vam bude jasnije.

 

SASTOJCI ZA 4 VIENNOIS BAGETA:

  • 4 g suhog kvasca
  • 2 g šećera
  • 30 ml tople vode
  • 250 g brašna
  • 5 g soli
  • 5 g šećera
  • 35 g maslaca
  • 125 ml mlijeka (40 C)
  • 70 g čokoladnih kapljica

 

PRIPREMA:

Kvasac pomiješati sa šećerom i vodom i ostaviti deset minuta da se digne. U brašno staviti sol i šećer i dobro izmiješati. Dodati dignuti kvasac  i na sobnoj temperaturi omekšali maslac. U to umiješati ugrijano mlijeko i mikserom dobro izmiješati, s nastavkom za tijesto. Otprilike desetak minuta. Dobivenu kuglu tijesta udubiti rukom, usuti čokoladne kapljice, zamotati pa sa nastavkom za tijesto miješati sve dok se čokolada i tijesto ne sjedine. Namastiti posudu u kojoj će se tijesto odmarati sa malo ulja, pokriti prozirnom folijom, ostaviti da se diže.

mirella Viennoise au chocolat  5
GALERIJA
Kliknite za pregled

Najmanje dva sata. Nakon toga, tijesto podijeliti na četiri jednaka dijela i svaki dio dlanom stanjiti pa ih preklapati kao na slikama. Zarolati svaki baget. Žiletom zarezati površinu i premazati razmućenim jajetom. Ostaviti ih da se dižu još sat vremena. Peći 15 minuta na 180 C.

mirella meic 1

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
3
Haha
0
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
13
min
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
28
min
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
44
min
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak  na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
53
min
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
1
sat
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.