Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Torta Caprese: Napravite slasnu tortu bez imalo brašna

Moram priznati da sam prošle godine u Napulju, u jednoj poznatoj slastičarnici, probala Caprese i bila je očajno suha. To vam se s ovim receptom sigurno neće dogoditi
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, Privatni album14. lipnja 2023. 00:12
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[K]ao i mnoge slastice ili jela koja danas rado jedemo, i ova torta od čokolade i badema nastala je greškom. Legenda kaže kako zasluge za recepturu torte pripadaju kuharu imena Carmine Di Fiore koji je 1920. godine prvi put ispekao tu tortu u svojoj zanatskoj radionici na otoku Capriju. Uzbuđen zbog nekih američkih gostiju, zaboravio je staviti brašno u smjesu. Međutim, finalni se rezultat pokazao izvrsnim, torta je bila prava pravcata delicija i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih torti u Italiji.

Torta Caprese 1

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Moram priznati da sam prošle godine u Napulju, u jednoj poznatoj slastičarnici, probala Caprese i bila je očajno suha. To vam se s ovim receptom sigurno neće dogoditi jer sam je pekla prije desetak godina redovito svojim gostima u restoranu i nikada se nije dogodilo da bude suha. Baš naprotiv. Ponekad je nisam dovoljno dugo pekla pa vam zato odmah dajem napomenu da provjerite čačkalicom je li ispečena koliko treba. I uvijek će biti mrvu vlažna. Naročito u sredini torte. I to tako treba biti! Evo recepta:


SASTOJCI:

  • (za kalup promjera 22 – 24 cm)
    4 jaja sobne temperature 
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g tamne čokolade 
  • 200 g mljevenih badema
  • 130 g maslaca

    Dodatno (po želji):
  • 1 žlica ruma ili konjaka
  • ribana korica jedne cijele naranče

 

PRIPREMA:

  1. Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se ohladi.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg.
  3. Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom.
  4. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te pomalo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.
  5. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C i pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Torta Caprese mora ostati vlažna i kremasta. Na kraju je obilno pospite šećerom. Takva je u originalu, no vi uvijek možete dodati neku svoju priču poput čokoladne glazure…ili…smislite sami!

Torta Caprese 2

mirella meic 1

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
19
Haha
2
Nice
2
What?
1
Laž
1
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Održana promocija monografije Hrvatskog planinarskog društva "Mosor"
3
min
Održana promocija monografije Hrvatskog planinarskog društva "Mosor"
SDP Split: "Gradonačelnik Tomislav Šuta je danas u Saboru dignuo ruku za Bačićeve zakone..."
10
min
SDP Split: "Gradonačelnik Tomislav Šuta je danas u Saboru dignuo ruku za Bačićeve zakone..."
Znate li što znače brojevi na ventilima radijatora?
27
min
Znate li što znače brojevi na ventilima radijatora?
Iz sefa pulskog suda ukraden pištolj, a Ministarstvo pravosuđa nije izvijestilo javnost
41
min
Iz sefa pulskog suda ukraden pištolj, a Ministarstvo pravosuđa nije izvijestilo javnost
Skok cijena pred blagdane: Pogledajte cijene blagdanske košarice
1
sat
Skok cijena pred blagdane: Pogledajte cijene blagdanske košarice
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    14. prosinca 2025. 22:30
  • Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    14. prosinca 2025. 22:46
  • Advent u Kaštelima je pravi hit. Dalmatino oduševio publiku, bila je to prava emocija
    Advent u Kaštelima je pravi hit. Dalmatino oduševio publiku, bila je to prava emocija
    14. prosinca 2025. 22:23
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.