Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Slatki roščići: Ne trebaju vam skupi sastojci, jednostavni su za napraviti

Za razliku od francuskog croissanta za kojeg je potrebno dugotrajno laminiranje tijesta, ovdje je priprema tijesta relativno jednostavna
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album30. svibnja 2023. 10:50
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[V]jerojatno ste čuli za talijanski izraz “cucina povera” što bi u doslovnom prijevodu značilo -  siromašna kuhinja. Riječ je o jednostavnom i siromašnom načinu života kojeg su stanovnici južne Italije bili prisiljeni živjeti za vrijeme i nakon Prvog i Drugog svjetskog rata, a u kojem su nastali sjajni recepti. Stoga ne čudi da je “cucina povera” inspiracija čitavom gastronomskom svijetu. Ne znam pripada li slatko brioš tijesto od kojeg u Italiji prave peciva za doručak baš takvoj “sirotinjskoj kuhinji”, ali ako pogledate dolje na popis sastojaka, vidjet ćete da vam ne trebaju nikakvi skupi sastojci, a nije nimalo komplicirano ni za napraviti.

Za razliku od francuskog croissanta za kojeg je potrebno dugotrajno laminiranje tijesta (tehnika slaganja maslaca i tijesta tijekom nekoliko valjanja i preklapanja), ovdje je priprema tijesta relativno jednostavna. E, da zbog narančine kore koju ćete dodati u tijesto, nakon pečenja će vam cijela kuhinja mirisati. Evo recepta.

slatki roscici

SASTOJCI:

  • 130 ml tople vode
  • 10 g suhog kvasca
  • 80 g šećera
  • 400 g brašna
  • 1 žumanjak i jedno cijelo jaje
  • žlica meda
  • 60 ml ulja
  • prstohvat soli
  • korica jedne veće naranče

PRIPREMA:

U toplu vodu istresite kvasac i pola količine šećera, u drugoj posudi izmiješajte brašno, ostatak šećera, jaja, med i ulje. Umiješajte kvasac s vodim i zamijesite, najbolje kuhačom. Posolite i još malo miješajte pa na kraju dodajte ribanu koricu naranče. Sad dobro izmijesite tijesto, najbolje mikserom i nastavcima za tijesto. Posudu stavite na toplo, pokrijte krpom i ostavite 2 - 3 sata da se diže. Kad se tijesto digne, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i rukama ga rastegnite u veliki kvadrat bez dodatnog dodavanja brašna. Najbolje je staviti tijesto na papir za pečenje kojeg prethodno pobrašnite pa ga na tom papiru rastezati. Svako dodatno dodavanje brašna bi stvrdnilo tijesto pa vam je potrebno malo truda dok ne dobijete pravokutnik veličine papira za pečenje. Ili mrvu manjeg. Možete se pred kraj rastezanja poslužiti i valjkom za tijesto. Ne bi se trebalo lijepiti.

Izrežite tijesto na pola, a onda na trokute koje zamotate u roščiće (cornette), te ih poslažite na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih još sat vremena da se dižu. Prije pečenja možete ih premazati smjesom jednog žumanjka i dvije žlice mlijeka, a ako ih nakon toga pospete granuliranim šećerom, izgledat će elegantno.

Pecite ih 20- ak minuta na 180 stupnjeva, gornji i donji grijači ili na 170 ako ćete koristit opciju ventilacije.

Kad se ohlade, vrškom kuhače napravite dvije rupice i pomoću slastičarske vrećice napunite ih marmeladom.

mirella meic 1

DALMATINSKO NEODRICANJE Tako jednostavno, a tako zdravo: Recept za tortu od blitve i sira

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
2
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
9
min
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
24
min
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
36
min
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
49
min
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
1
sat
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.