Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Slastica zbog koje će vas obožavati: Cheesecake od pistacija i bijele čokolade, ne peče se i nema želatine

[RECEPT] "Danas s veseljem donosim ovu tortu od pistacija koji su u posljednje vrijeme najpoželjniji sastojak kolača. Ili ja barem stječem takav dojam..."
MIRELLA MEIĆ /Foto: Igor Jakšić, privatni album22. veljače 2024. 00:42
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[VELIKO-SLOVO-POV]U[KRAJ-VELIKO-SLOVO] jednoj od svojih prošlih kolumni pisala sam o svom viđenju cheesecake torti. Vjerojatno sam spomenula kako mi je pomisao na guranje želatine u bilo koji kolač iz nekog razloga iznimno neprimamljivo pa to nikada i ne radim. Zato se dodatno razveselim kad pronađem neku mogućnost pravljenja slastica koje se ne peku, a  u čiju kremu ne ide želatina. Zato danas s veseljem donosim ovu tortu od pistacija koji su u posljednje vrijeme najpoželjniji sastojak kolača. Ili ja barem stječem takav dojam.

Prije nego podijelim recept, dat ću vam jedan savjet. U popisu piše 150 grama pistacija. To nikako nisu oni slani koje kupujete kao snack. To su oljušteni, zelenkasti i koštaju pravo malo bogatstvo. Početkom prošle godine sam na splitskom TTTS-u kilogram plaćala 35 eura.

Pored toga, njih treba dobro samljeti da se dobije pasta koju onda sjedinjujete s ostalim sastojcima. E, svemu tome sam našla jednostavniju varijantu. Kupite pastu od pistacija koja je uglavnom pakirana u staklenkama od 190 g. Nekad je to bilo 200 g, ali danas nas naravno na svim poljima, varaju. To se zove shrinkflacija, ali o tom drugom prilikom.

 

SASTOJCI:

  • 200 g digestive keksa
  • 100 g maslaca
  • 150 g očišćenih pistacija ili 150 g paste
  • 200 g bijele čokolade
  • 500 g mascarpone sira
  • 200 g slatkog vrhnja

 

DODATNO: džem od maline

Cheesecake

Usitnite kekse, dodajte maslac i povežite u sjeckalici. Utisnite smjesu u kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Mascarpone omekšajte mješajući špatulom, a slatko vrhnje samo malo izradite mikserom, nikako nemojte pretući. Pasti od pistacija dodajte bijelu čokoladu koju ste otopili na pari. U mascarpone dodajte kremu od pistacija i bijele čokolade. Umiješajte slatko vrhnje. Izlijte smjesu u kalup i ohladite.

Još jedna napomena. Bijela čokolada mi je preslatka pa ne stavljam šećer, ali vi po vašem ukusu. Možete dodati šećer u prahu (žlicu) ili malo meda.

I poseban dodatak: na koru od digestive keksa sam namazała džem od maline pa sam na to izlila smjesu. Još mi je bolje. Dobar tek!

mirella meic 1

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
49
Haha
3
Nice
7
What?
2
Laž
0
Sad
3
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
48
sek
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
Kalendar radova u masliniku u prosincu
11
min
Kalendar radova u masliniku u prosincu
82 godine od dana kada je Kaštel Sućurac zavijen u crno
23
min
82 godine od dana kada je Kaštel Sućurac zavijen u crno
Grad Split udrugama za izvanškolske programe dao 65.000 eura. Pogledajte tko je dobio najviše
28
min
Grad Split udrugama za izvanškolske programe dao 65.000 eura. Pogledajte tko je dobio najviše
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
43
min
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.