Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Pita sa Frangipane kremom i kruškama: Svi će tražiti komad više ove francuske slastice

[RECEPT] "To je slatka krema od badema koja se koristi kao nadjev za peciva, kolače i torte ili kao podloga za tartove, pite i druge slastice. Ja sam se poigrala s kruškama, a borovnice su učinile dobar balans"
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album7. studenoga 2023. 00:08
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Ako pratite ove moje gastro pričice, sigurno ste primijetili kako je kod mene osim naše dalmatinske kuhinje, najzastupljenija talijanska. Ipak, jedna od najslavnijih kuhinja na svijetu, francuska, ne smije se nikako zapostaviti. Osim sireva i vina, Francuzi su nenadmašni u slastičarstvu. No, ja sam amaterka koja je samo jako zaljubljena u gastronomiju i nije na meni da pišem i raspredam o važnosti pojedinih kuhinja.

Moje je da vam prenesem neka svoja iskustva i da vam podijelim neke zanimljive recepte koje sam sam isprobala i koji će možda ukrasiti i vaše trpeze. Danas sam odabrala Frangipane! To  je slatka krema od badema koja se koristi kao nadjev za peciva, kolače i torte ili kao podloga za tartove, pite i druge slastice. Ja sam se poigrala s kruškama, a borovnice su učinile dobar balans. Pogotovo vizualni. Evo, isprobajte.

TIJESTO:

  • 375 g brašna
  • 60 g šećera
  • 180 g maslaca
  • Jedno jaje
  • Prstohvat soli

 

FRANGIPAN KREMA:

  • 115 g maslaca
  • 1 cup šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1 jaje
  • 1 cup mljevenih blanširanih badema
  • 1 žlica ruma
  • 1 žličica arome badema

1 cup ima 234 ml, ali vi možete koristiti kao mjeru i šalicu od 2 dl.

VOĆE

  • 3 kruške
  • Štapić cimeta
  • Vanilija štapić
  • Kora limuna
  • Nekoliko borovnica

 

PRIPREMA:

Zamijesiti prhko tijesto i stavit u plastičnu foliju hladiti u frižideru pola sata. Kruške ogulliti i prerezati na pola, u lonac sa vodom staviti cimet, vaniliju i kore od limuna na trakice i prokuhati 10- ak minuta. Izvaditi kruške i ohladiti pa ih pažljivo zarezati vodoravno nekoliko puta. Tekućinu od kuhanja nastaviti kuhati tj. reducirati i takvu je sačuvati kasnije za premaz.

pita

Frangipane kremu napraviti tako da se prvo izmiksa maslac sa šećerom, dok se ne dobije kremasta smjesa, zatim se doda jaje i brašno, nakon toga rum i aromu badema  (nije nužna) i na kraju špatulom umutite blanširane i samljevene bademe. U premazani kalup za pite razvući podlogu od tijesta, uliti frangipane kremu i staviti kruške i borovnice. Peći na 180 C, gornja i donja rešetka Otprilike 40 minuta, ali treba paziti dok ne porumeni. Kad se izvadi, premazati kruške sa onom reduciranom tekućinom od kuhanja.

mirella meic 1

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
6
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
1
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ova navika smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava san
2
min
Ova navika smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava san
Na terenu su policija i vatrogasci. Mrtvo tijelo pronađeno u rijeci Dunav
14
min
Na terenu su policija i vatrogasci. Mrtvo tijelo pronađeno u rijeci Dunav
Sveti Nikola stiže u Podstranu: Blagdansko druženje za djecu ove subote na Portu
22
min
Sveti Nikola stiže u Podstranu: Blagdansko druženje za djecu ove subote na Portu
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
36
min
Čudo od djeteta: Trogodišnjak dobio službeni FIDE rejting
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
56
min
Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.