Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Nakon mesnog menija zadnjih dana, pravo je vrijeme za prilično originalan brujet

Mnogi znalci će vam reći da se u brujet ne stavlja dodatna tekućina, samo vino i kvasina (ocat), ali ja uvijek stavljam temeljca ribljeg jer kako sam rekla, neka mi je jušno. Da mogu što više kruha umočiti
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album3. siječnja 2024. 01:26
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[VELIKO-SLOVO-POV]B[KRAJ-VELIKO-SLOVO]rudet ili kako se u Splitu kaže brujet, naziv je koji potječe iz talijanske riječi brodetto (juha) i  odnosi se isključivo na riblje ili morsko jelo. Prije svega, u nekim mojim mlađim danima to mi je bio najmrži obid, definitivno prvi na listi. Moja je mater uvik u njega stavljala dobru ribu, na koncu dida Roko Kliškić je bio poznati ribar s Matejuške pa se zna kakva se riba u što stavlja.

Kako se skupljaju godine, tako geni izlaze na površinu. Volim svaku teću u kojoj je riba, a ovo što ja volim pojesti nije možda baš najklasičniji brujet, možda više talijanska “zuppa di pesce” jer volim da mi ima dosta juhe. I obavezno ubacim barem šaku dagnji. A ta je talijanska “zuppa” upravo takva, sa školjkama.

Mnogi znalci će vam reći da se u brujet ne stavlja dodatna tekućina, samo vino i kvasina (ocat), ali ja uvijek stavljam temeljca ribljeg jer kako sam rekla, neka mi je jušno. Da mogu što više kruha umočiti. Na koncu, ovo što vam sada pišem je moja verzija koju možete isprobati, a možete kuhati i onako kako vi volite. Dakle, ovo na slici je bio brudet od grdobine i lubina.

IMG 0987

 

SASTOJCI:

  • Grdobina cca 500-600 g
  • Lubin - 400 g
  • 1/2 kg dagnji
  • Kapula
  • dva česena češnjaka
  • 300 g pelata
  • 3 slana inčuna
  • šaka kapara
  • 2 sušene rajčice
  • 2 dcl dobrog bijelog vina
  • 1 dcl octa
  • 2 dcl ribljeg temeljca
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • Sol, papar
  • petrusimul

 

PRIPREMA:

U širokoj posudi na maslinovom ulju, prodinstajte kapulu, nemojte da se karamelizira, ubacite češnjak (ja ubacim samo nožem lagano zdrobljene cijele česene) i petrusimul, te dodajte pelate koje ste također zgnječili. Ubacite inčune, kapare i sušene rajčice, poslažite ribu koju ste očistili i izrezali na veće komade. Podlijete bijelim vinom (nekim dobrim jer ni riba ne voli loše vino) i kvasinom, te smanjite vatru. Sad nek mrvu prokuha, a ja tad dodajem temeljac i pustim da se kuha na laganoj vatri.

Ribi ne treba dugo, dvadesetak minuta, a pred sam kraj dodajem dagnje. Možete škampe ili kozice. Kad je dovršeno kuhanje, pustite par minuta da sve odstoji, a moj je običaj da sve još malo pokapam najboljim maslinovim uljem kojeg imam i pospem nasjeckanim petrusimulom. Brudet se lijepo slaže s palentom, a ja se volim u ovom jušnom jeli prvo nauživati umakanjem kruha. Nekim malo prepečenim kao na slici ili još bolje, domaćim od kiselog tijesta. Ali, o kruhu u nekoj drugoj priči.

mirella meic 1

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
25
Haha
2
Nice
2
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
3
min
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
25
min
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
36
min
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
46
min
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
56
min
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.