Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Najčokoladnija torta: Osmišljena je u Splitu za potrebe rođendana i od tada je traže svi

"Moja ekipa zna kako mnogo toga radim “iz glave”, ne zapišem i kasnije pojma nemam kako sam nešto napravila. Zato s veseljem nudim ovaj recept, vama poštovani čitatelji"
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album9. siječnja 2025. 00:05
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Nisam sigurna da je to baš točno, ali nekako mislim da je u gastronomiji među svim tortama, najzastupljenija čokoladna. I da ima najviše mogućih verzija. Zbog toga je bilo sasvim normlno da potpisnica ove kolumne ima neki svoj recept, a ovaj sam osmislila za jednu divnu Niku kad je slavila svoj osamnaesti rođendan. I prva je od desetak mojih čokoladnih čiji sam recept srećom, zapisala. Moja ekipa zna kako mnogo toga radim “iz glave”, ne zapišem i kasnije pojma nemam kako sam nešto napravila. Zato s veseljem nudim ovaj recept, vama poštovani čitatelji. Na test. Javite dojmove.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

  • 6 jaja
  • 160 g šećera
  • Prstohvat soli
  • Malo vanilije (paste, ekstrakta ili vaniin šećera)
  • 160 g brašna
  • 40 g gustina
  • 5 g parka za pecivo
  • Sok od 2 naranče
     

KREMA:

  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 100 g tame čokolade
  • Staklenka nutele 400 g
  • 500 g mascarpone sera
     

GLAZURA:

  •  75 g tame čokolade
  • 25 g maslaca
  • Žlica biljnog ulja

PRIPREMA:

Jaja, šećer, sol i vanilju tući mikserom 10 minuta dok se smjesa ne udvostruči. Miješaju se cijela jaja, bez odvajanja žumanjka od bjelanjaka. U dobivenu smjesu malo po malo dodavati brašno s gustinom i praškom za pecivo. Lagano miješati špatulom. Dobivenu smjesu izliti u namašćeni i masnim papirom obloženi kalup za tortu promjera 24 ili 26 cm. Peći na 170 C (gornji i donji grijači) pola sata. Pustiti da se skroz ohladi I onda prerezati na tri lista. Donji i srednji list natopiti sokom od cijeđene naranče. Nanositi kremu na sva tri lista, a kad se malo ohladi u hladnjaku, na vrh torte izliti glazuru od tamně čokolade. Ohladiti. Ukrasiti po želji.
 

PRIPREMA KREME:

Zagrijati slatko vrhnje i čim uzavre skloniti sa štednjaka i umiješati čokoladu dok se ne otopi. Kad se ganache ohladi dodati cijelu staklenku nutele (400 g) i 500 g mascarpone sira. Osim ove kreme, za vrh torte je potrebna i glazura. Na pari otopiti mastic I čokoladu. Na kraju dodati ulje. Glazuru izliti na tortu tek kad se krema na torti malo ohladila u hladnjaku.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
36
Haha
3
Nice
7
What?
3
Laž
2
Sad
3
Mad
9
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.