Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Idealno za one koji ne vole torte, ali vole kremaste slastice: Torta - ni krempita ni princeza

[RECEPT] Kako nisam uspjela dokučiti tajnu legendarne slastičarnice iz Trsta, te svilenkaste, divne žute kreme, upotrijebila sam "svoju" i nastao je spoj krempite i princes krafne
MIRELLA MEIĆ / Foto: Privatni album, Igor Jakšić28. lipnja 2024. 00:02
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[VELIKO-SLOVO-POV]V[KRAJ-VELIKO-SLOVO]jerojatno u svom okruženju imate ljude koji nisu ljubitelji torti, a ipak od svega najviše vole slastice s puno kreme. I onda kad se približi njihov rođendan redovito razbijam glavu kako im napraviti tortu koja bi mogla zadovoljiti njihove prohtjeve. Po internetu možda i postoje neki recepti koji bi spojili krempitu i princes krafnu, ali ja to nisam baš istraživala. Zapravo imam odličnu kremu za “princeze”, a što se tiče krempita jedina koja me je oborila s nogu je ona iz slastičarnice Klasika u Kopru.

Kako nisam uspjela dokučiti njihovu tajnu te svilenkaste, divne žute kreme, upotrebila sam “svoju” i nastao je spoj krempite i princes krafne. Tijesto je kora za krempite, ali pročitajte što sam napravila s tom korom:

SASTOJCI:

  • 2 kore za krempite tj. 2 lisnata tijesta
  • 1 l mlijeka
  • 9 žumanjaca
  • 9 žlica šećera
  • Vanilija prah ili pasta
  • 100 grama gustina ili tri pudinga od vanilije
  • 100 g maslaca
  • Šećer u prahu

torta

PRIPREMA:

Razvaljajte lisnato tijesto u dvije kore (može i ono gotovo razvaljano) pa ga izbockajte vilicom i pecite na preokrenutom limu 15 - 20 minuta na 190 C. Kad se ohladi jednu koru odrežite prema rubu vašeg kalupa u kojem ćete slagati tortu, a ostatak smrvite kore rukama. Vidjet ćete na slici listiće koje namjerno nisam maknula da dobijete bolji dojam. Kremu napravite tako da u posudu u kojoj inače kuhate kreme ulijete litru mlijeka. U drugoj posudi istucite žumanjca sa šećerom, dodajte prah ili pastu vanilije, uzmite od litre mlika par žlica i kad to izmiješate dodajte gustin i dobro pjenjačom istucite da ne bude grudica. Mlijeko zakuhajte i kad postane vruće uzmite par žlica vrućeg mlijeka i stavite u “žutu smjesu”. Promiješajte. Ja taj postupak ponovim barem dva puta da se žumanjci naviknu na vrućinu. Tek tada ulijte smjesu u posudu s mlijekom, smanjite temperaturu i zakuhajte kremu. Pokrijte je prozirnom folijom da se ne stvori korica. Kad se dobro ohladi mikserom miješajte kremu u koju dodajete komadić po komadić maslaca.

Kad se krema ohladi, slažemo tortu. U kalupu na dnu stavite cijeli komad kore koje ste prethodno izrezali i na to prvi sloj kreme. Sljedeći sloj su smrvljene kore pa sloj kreme. Tako dok imate kreme, a po vrhu opet izlomljene kore i puno šećera u prahu. Dobro ohladite.

mirella meic 1

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
26
Haha
1
Nice
5
What?
1
Laž
2
Sad
1
Mad
4
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
9
min
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
25
min
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
40
min
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
41
min
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
48
min
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.