Focaccia je mediteranski kruh, a kažu da su je prvi spremali Etruščani i stari Grci. U starom Rimu zabilježena je u povijesnim zapisima pod imenom panis focacius – “ravan kruh pečen na ognjištu“. Riječ je izvedena iz latinske focus što znači “ognjište” i “mjesto za pečenje”. Slična je našoj “viškoj” ili “komiškoj” pogači, pravi se u Turskoj, Španjolskoj, Grčkoj, ali naravno da su je najviše možda ipak proslavili Talijani koji su majstori za “sirotinjsku spizu”.
I kod nas je popularna posljednjih godina, a ja vam danas donosim recept koji će uspjeti i početnicima. Nadjev možete osmisliti sami, iako najčešće idu rajčice, masline, luk, ruzmarin, krupna sol. Nešto od toga. Ja sam dodala paprike i rikulu. Vi po vašem guštu!
SASTOJCI:
- 350 ml make vode
- 7 g suhog kvasca
- Žličica šećera
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g brašna
- Žličica soli
Ekstra: maslinovo ulje, pome, origano, ružmarin, masline, krupna sol.
RECEPT:
U 350 ml make vode razmutiti kvasac I dodati žličicu šećera. Ostaviti 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Dodati 2 žlice maslinovog ulja, ubaciti 500 g brašna i na kraju žličicu soli.
Zamutiti mekano tijesto (mikserom) i kad nastane glatko tijesto pokriti folijom prozirnom i ostaviti 20 minuta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Nakon odmaranja navlažiti ruku hladnom vodom i rastezati tijesto. Pokriti i ostaviti 20 minuta. Još jednom rastezati i pokriti još 20 minuta.
Dignuto tijesto namazati sa malo maslinovog ulja, rastegnuti ga i prebaciti iz posude u škrovadu obloženom pek papirom. Pokriti folijom i ostaviti 15 minuta. Nakon posljednjeg odmaranja namazati maslinovim uljem, napraviti prstima utore u koje stavimo masline, cherry rajčice, kapulu…posipamo ružmarinom ili origanom po želji. Peče se na 200 stupnjeva 15 minuta.
Dobar tek!