Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Divit baklava: Danas se nudi samo turski recept, a ovo su baklave kakve ste mogli kušati u starom Bobisu

[RECEPT] Mnogi od nas koji su rođeni pedesetih ili šezdesetih godina prošlog stoljeća, naviknuli su na sočne baklave kakve smo jeli u Sarajevu, Travniku..ili nekadašnjem Bobisu koji je nudio debelu u trokut svinutu baklavu, punu oraha iz koje se cijedio šerbet na sve strane...
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, Mirella Meić25. rujna 2023. 00:09
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[VELIKO-SLOVO]V[KRAJ-VELIKO-SLOVO]jerojatno ste u posljednje vrijeme primijetili dobru ponudu baklava u Splitu, ima ih u trgovačkim centrima ili specijaliziranim dućanima, no uglavnom je riječ o baklavama kakve se prave u Turskoj. Mnogi od nas koji su rođeni pedesetih ili šezdesetih godina prošlog stoljeća, naviknuli su na sočne baklave kakve smo jeli u Sarajevu, Travniku..ili nekadašnjem Bobisu koji je nudio debelu u trokut svinutu baklavu, punu oraha iz koje se cijedio šerbet na sve strane. E, ako ste se takvih zaželjeli, a teško da ćete ih pronaći u današnje vrijeme, evo mog recepta za kojeg vam triba mrva ljubavi i malo strpljenja.

Ove se, divit baklave samo drugačije motaju, naravno da sam ih prvi put jela u Sarajevu, istog su okusa kao one u obliku romba ili kocke i za njih je potrebno malo vještine. No, nemojte se obeshrabriti. Ni najvještijima ne ispadnu baš najbolje prvi put. Moje su izgledale očajno.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Evo recept kojeg možete koristiti i ako ćete baklavu složiti na uobičajen način. Stavit ću i fotografiju baš te obične, moje sinoćnje.

DIVIT BAKLAVA

  • 500 g tankih kora
  • 400 g mljevenih oraha
  • 200 g sjeckanih oraha
  • 150 g maslaca

baklava1

 

AGDA:

  • 600 ml vode
  • 500 g šećera
  • sok od dva limuna

Divit baklave su male baklave koje se motaju uz pomoć igle za pletenje ili nekog tanjeg drvenog štapa pa tako dobiju lijepi izgled naboranih rolica. Priprema nije komplicirana, zahtjeva tek mrvu vještine. Jednu koru koju postavimo okomito premažemo otopljenim maslacem, pospemo mljevenim orasima, otprilike pet ravnih žlica, a zatim posipamo sjeckane orahe (dvije žlice). Na dno kore stavimo pletaću iglu i zarolamo koru. Uzmemo drugu koru, premažemo maslacem i tako praznu omotamo oko kore s orasima i iglom. Takakv tuljak povlačimo uz iglu, nju izvučemo i tako nagužvani “tuljak” stavljamo u maslacem premazanu tepsiju. Redamo dok potrošimo sve kore i smjesu. Premažemo ostatkom maslaca i ulja i stavljamo u pećnicu zagrijanu na 150 C. Pečem ih sat vremena (gornji i donji grijači) jer sam negdje pročitala da se baklava mora sporo peći na nižoj temperaturi.

baklava3

U međuvremenu pripremimo agdu (šerbet, zaljev, kako tko naziva). U 600 ml vode dodamo 500 grama šećera i kuhamo dok se smjesa ne zgusne i postane pod prstima ljepljiva. Meni je to otprilike desetak minuta nakon što proključa. Dodamo iscijeđeni sok limuna. Ohladimo je.

baklava2

Pečene divit baklave ohladimo, a prelijevamo ih vrućom agdom. Može i obrnuto, zgodnije je. Prvo napravite agdu, ona se hladi dok se peče baklava pa onda vruću baklavu polijevamo hladnom agdom. Ja to radim polako, kacijolom. U slast svima!

mirella meic 1

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
62
Haha
4
Nice
10
What?
3
Laž
5
Sad
1
Mad
4
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Vrijeme se potpuno minjenja na Badnjak, dio zemlje snijeg, dio kiša. Tek prema kraju godine prava zima kuca na vrata!
3
sat
Vrijeme se potpuno minjenja na Badnjak, dio zemlje snijeg, dio kiša. Tek prema kraju godine prava zima kuca na vrata!
"Toliko zavoli onoga na koga naiđe da mu svakodnevno 'pije krv': Znate li da je bršljan jako ljekovit za jednu stvar?
3
sat
"Toliko zavoli onoga na koga naiđe da mu svakodnevno 'pije krv': Znate li da je bršljan jako ljekovit za jednu stvar?
Sara je samo 25 godina postala doktorica medicine s prosjekom 5,0, osvaja nagrade i budućnost vidi u Hrvatskoj brinući se o najmlađima
3
sat
Sara je samo 25 godina postala doktorica medicine s prosjekom 5,0, osvaja nagrade i budućnost vidi u Hrvatskoj brinući se o najmlađima
Emotivnim koncertom u prepunom Lisinskom, Miroslav Škoro spektakularno proslavio 40 godina karijere
4
sat
Emotivnim koncertom u prepunom Lisinskom, Miroslav Škoro spektakularno proslavio 40 godina karijere
Preminula zvijezda kultne serije
6
sat
Preminula zvijezda kultne serije
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    21. prosinca 2025. 12:50
  • Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    21. prosinca 2025. 09:53
  • Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    21. prosinca 2025. 12:44
  • Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    21. prosinca 2025. 16:53
  • Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    21. prosinca 2025. 19:19
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.