Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Cheesecake od limuna, iz pećnice u vodenoj kupelji

[RECEPT] Bila bi naime, prava šteta da se ne zasladite ovakvom slasticom ljeti. Tko je probao, tražio je još jedan komad
MIRELLA MEIĆ / Foto: Mirella Meić, Igor Jakšić18. srpnja 2024. 06:01
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Odmah da vam kažem da je ovo cheesecake koji se peče u pećnici u vodenoj kupelji. Ukoliko niste spremni za malo više posla, a pogotovo sada ljeti,  bolje je da nađete nekoga tko će ovo umjesto vas napraviti, hehe. Bila bi naime, prava šteta da se ne zasladite ovakvom slasticom ljeti. Tko je probao, tražio je još jedan komad. Doduše, okružena sam ljudima koji ne vole kad je kolač previše sladak, a ja u sve stavljam manje šećera nego li bi po receptu trebalo. No, da previše ne duljim, evo sastojaka:

 

PODLOGA

  • 400 g graham keksa
  • 80 g maslaca

 

KREMA OD SIRA:

  • 900 g krem sıra
  • 200 g šećera
  • 5 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • 2 žlice limunovog söka
  • Žlićica ekstrakta vanilije

 

PRELJEV OD LIMUNA:

  • 100 g lemon curda
  • Šlag za ukrašavanje u kojeg dodajte jedan vanilin šećer, limun, limeta

CHEESECAKE OD LIMUNA 3

KREMA OD LIMUNA - LEMON CURD

 

  • 3 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • Naribana korica limuna
  • 80 g maslaca
  • Sok od tri limuna
  • Pola žličice ekstrakta vanilija

CHEESECAKE OD LIMUNA 4

PRIPREMA:

Ja najprije napravim Lemon Curd. Ovo su mjere za tortu kalupa 26 cm. Lemon Curd je fantastična krema od limuna koju čuvam u staklenci i osim na ovu tortu, dodajem je sladoledu, jogurtu, mažem na palačinke…

U lončiću kojeg ćete staviti u vodenu kupelj istucite žumanjke, šećer, prstohvat soli, te dodajte sok, od limuna i ribanu koricu limuna. Na kraju umješajte maslac i stavite kuhati u vodenu kupelj. Miješajte dok se krema ne počne zgušnjavati. Potrebno je neikh desetak minuta. Je li se dovoljno zgusnulo provjerite tako da na kuhači s kojom promiješate kremu, napravite trag prstom. Ako ostane trag, gotova je. Procijedite je kroz sito da uklonite koricu limuna i da krema bude glatka. Ohladite.

CHEESECAKE OD LIMUNA 2

Kalup od torte obložite sa svih strana papirom za pečenje. Sameljite kekse, dodajte im otopljeni maslac i utisnite dobivenu smjesu u kalup. Pecite 8 minuta na 170C. Izvadite i pustite da se dobro prohladi. U međuvremenu pripremite kremu. Istucite 900 grama krem sıra sa šećerom, (krem sir - ABC, Philadelphia, Lidlov od 300 g kutijica…) dodajte vrhnje, jedno po jedno jaje (stalno ručnim mikserom ili u kuhinjskom robotu miješajte kremu). Na kraju dodajte limunovu koricu, sok i vaniliju. Ulijte na prohlađenu podlogu u kalupu. Obložite kalup sa aluminijskom folijom, visoko preko ruba podignite foliju jer tako pripremljeni kalup sa smjesom stavljate u dublju škrovadu (protvan). Ulijte u tu posudu vodu da bude što više uronut kalup od torte. Zato je važno da je aluminijska folija visoko podignuta da vam voda ne uđe u smjesu. Stavite peći na 220 C 15 minuta, a onda smanjite temperaturu na 100 C i pecite još sat vremena. Kad izvadite tortu površina mora biti čvrsta. Kad se torta dobro ohladi, namažite obilati sloj Lemon Curda po površini i ukrasite. Ohladite tortu, najbolje preko noći. I ne šetatjte s tom tortom po vrućini ko moja kćer jer će vam Lemon Curd iscuriti na sve strane

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
14
Haha
2
Nice
2
What?
0
Laž
0
Sad
2
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
9
min
Sveti Nikola uranio u Solinu: Gradonačelnik najavio obilazak vrtića
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
25
min
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
40
min
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
41
min
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
48
min
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.