U poljskom Rzeszówu, u sklopu manifestacije ”Paniagi Feast” koja se svakog 3. svibnja održava u Ulici 3. maja, danas je uspješno predstavljen gospodarski i turistički potencijal Splita i Splitskodalmatinske županije.

U splitskom gospodarskom izaslanstvu, predvođenom predsjednikom HGK – Županijske komore Split, Jozom Tomašem, savjetnikom gradonačelnika Splita, Krešimirom Budišom te direktoricom Turističke zajednice grada Splita, Alijanom Vukšić, su predstavnici pet županijskih tvrtki: Bokun d.o.o., Dalmatinski sirevi d.o.o., Riba Dražin d.o.o., Pravo krivo j.d.o.o. i Tri punta j.d.o.o.

Svojim proizvodima – od domaćih sireva, delikatesnih ribljih proizvoda, voćnih sokova, džemova pa do suvenira, tvrtke su na najbolji način približile i predstavile Poljacima okuse i mirise Splita i Dalmacije.

Ovogodišnji, 16. po redu ”Paniagi Feast” u Rzeszówu posvećen je upravo Hrvatskoj, Dalmaciji i posebno gradu Splitu. Domaćin cijelog događaja i inicijator ovog posjeta je Rzeszów, najveći grad u jugoistočnoj Poljskoj i gospodarsko središte Podkarpatske regije, s kojim je Split prije godinu dana potpisao sporazum o suradnji i prijateljstvu.

Uz dalmatinske delicije, bogatim kulturno-zabavnim programom i nastupom klape Šušur promovirana je turistička ponuda Splita.

Poljskim je turistima Splitsko-dalmatinska županija među omiljenim destinacijama za godišnji odmor a poljsko je tržište izuzetno značajno za županijski turizam. Tako su prošle godine Poljaci bili na prvom mjestu po ostvarenim noćenjima te na drugom mjestu po dolascima stranih turista u Splitsko-dalmatinsku županiju. Naime, prema podacima eVisitora, turisti iz Poljske su u 2018. godini ostvarili 311.507 dolazaka te gotovo 2 milijuna i 300 tisuća noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što predstavlja 13% od ukupno ostvarenih noćenja u prošloj godini u Županiji.

Najviše noćenja ostvareno je u Makarskoj, potom Omišu, Baškoj Vodi, Okrugu i Splitu.

Svojim dolaskom na ovaj važan događaj turističkoj promociji Hrvatske i Dalmacije pridonijela je i direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Poljskoj Agnieszka Anna Puszczewicz.

Izložbom fotografija pod nazivom ”Hrvatska – priroda, kultura, baština” Poljaci su se dodatno mogli osvjedočiti o prirodnim ljepotama Hrvatske i bogatstvu naše kulturne baštine.

Posjet je bio prigoda i za susret predsjednika ŽK Split Joze Tomaša s prvom tajnicom u Veleposlanstvu RH u Poljskoj, Tihom Dabac-Golubić i počasnim konzulom RH u Krakowu Pawelom Włodarczykom. Rezultat susreta je i dogovoreni posjet poljskog gospodarskog izaslanstva Splitu i HGK – Županijskoj komori Split sljedeće godine.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime