Suša već ozbiljno prijeti poljoprivredi, ali i vegetaciji.

U travnju, prema službenim podacima DHMZ-a, u Zadru prosječno padne 62,1 mm oborine, u Kninu 88,4, Šibeniku 62,1, Splitu 62,6, Dubrovniku 87,4. U dosadašnjem tijeku travnja u Dalmaciji je palo od svega 1 litre po kvadratnom metru, ponegdje u sjevernoj Dalmaciji, do izdašnijih 66 litara na krajnjem jugu zemlje.

Oborine u dosadašnjem dijelu travnja (Pljusak.com)

No pravo stanje sa sušom može se vidjeti tek kada se pogleda količina oborine od početka godine. Primjerice u na postaji Split Marjan do sada je pala tek četvrtina prosječne količine oborina za ovo razdoblje.

Zbog svega ovoga mnogi se pitaju hoće li tako željene oborine doći. Sudeći prema prognostičkim modelima, već od utorka destabilizacija vremena će stići i do Dalmacije i donijet će nekoliko nestabilnih dana uz povremenu kišu.

Ponedjeljak je bio pretežno sunčan i suh. Vjetar je bio slab, a najviše dnevne temperature zraka bile su od 19 ponegdje na otocima do 23°C u Zagori.

Ciklona s frontalnim poremećajem već je zahvatila sjevernu i zapadnu Europu, a do kraja utorka stići će i nad naš dio Jadrana. Veći dio utorka bit će djelomično sunčan i suh. Krajem dana i osobito navečer prvo će se naoblačiti u sjevernoj Dalmaciji gdje će mjestimice biti kiše, moguć je i pokoji pljusak s grmljavinom. Tijekom večeri povremene kiše bit će i u ostatku Dalmacije. Puhat će umjereno, na moru u drugom dijelu dana i pojačano jugo. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama zraka od 19 do 24°C.U srijedu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti uglavnom slabih oborina. Ipak, navečer ponegdje može biti i grmljavine, osobito u Zagori. Još u početku bit će umjerenog juga, ponegdje i levanta, oslabit će u drugom dijelu dana. Bit će neznatno svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 16°C ponegdje u Zagori do 23°C ponegdje uz obalu i na otocima.

Promjenjivo će biti i u četvrtak, ali sa znatno više sunčanih i manje kišnih razdoblje u odnosu na srijedu. Rano ujutro na otvorenom moru umjeren do pojačan sjeverozapadnjak. Vjetar će danju ponovno okretati na jugo koje će navečer ponegdje na moru sjeverne Dalmacije biti pojačano, a ponegdje će sredinom noći okrenuti na lebić. Temperature bez veće promjene u odnosu na srijedu.

U petak će najviše nestabilnosti biti još u noći, kada je ponegdje moguća i grmljavina, a danju će biti promjenjivo. Ukupno će tijekom dana pasti većinom od 5 do 20 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjeren vjetar, na moru povremeno i pojačan, dominantno zapadnih smjerova. Bit će neznatno svježije u odnosu na prethodne dane.

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, povremenih nestabilnosti može biti još u subotu, ponajviše u Zagori. Ipak, tijekom dana trebalo biti postupno stabilnije. Temperature zraka uglavnom od 18 do 23°C u najtoplijem dijelu dana.

Sunčanije i toplije trebalo biti u nedjelju.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime