Podijelite

U emisiji N1 televizije gostovao je redatelj i član nadzornog odbora Hrvatskog društva redatelja, Dalibor Matanić. Komentirao je slučaj promjene termina emitiranja filma Ministarstvo ljubavi, nakon prosvjeda i pritisaka Udruge ratnih veterana i udovica veterana iz Domovinskog rata i ministra branitelja, Tome Medveda.

– Bili smo malo šokirani, ovo je 2018. godina, Hrvatska je članica Europske unije, poštuje Europski parlament i Hrvatski sabor, koji ima jasan Zakon o HRT-u, koji zabranjuje svaki pritisak na rad javne televizije. Nas je šokiralo da netko uopće može doći na portu televizije i cenzurirati program. – rekao je Matanić i dodao kako ljudi ne shvaćaju kako je taj film fikcija.

– Ne pričamo o dokumentarnom filmu, koji se bazira na činjenicama, ovo je fikcija. Po mom osobnom sudu, taj je film benigna komedija. – rekao je Matanić.

Komentirao je i izjave prosvjednika, koji su kazali da ih taj film vrijeđa i omalovažava.
– Znate li koliko je stvari u zadnjih 20 godina mene vrijeđalo pa nisam išao na televiziju. Moja je poruka udovicama hrvatskih branitelja da su se njihovi muževi borili za slobodnu Hrvatsku, ne samo od okupatora, nego i slobodu misli. To je pravo umjetnika, to je naš pokazatelj koliko volimo ovu zemlju da je napravimo boljom. Koketiranje s tim ministrom, koji je nespretno to pokušavao promijeniti, a zna da se ne može miješati u rad javne televizije, samo je nespretan slučaj. Mislim da se diže velika frka oko nečega što je ispalo vrlo nespretno. – kazao je Matanić na N1.

– To su bile dvije nespretnosti oko pomicanja termina prvi put i pomicanja termina u kasne sate. Ne smijemo naučiti naše društvo da su takvi pritisci mogući. – dodao je.Podijelite