ČULAR ODGOVORIO MARKOTIĆU “Pravo pitanje glasi: koliko su dobili ‘svi klubovi’, a ne samo ‘tzv. moji klubovi'”

Zahvalio se svima koji su mu se pridružili u borbi za transparentnost

Dražen Čular

Dražen Čular kojeg je novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak imenovao u Upravno vijeće Javne ustanove Športski objekti odgovorio je MOST-ovom Josipu Markotiću te zahvalio medijima što su mu “dali prostor da otvorimo pitanja i započnemo javno raspravljati o viziji i budućnosti sporta Grada Splita, a što mi je kao voditelju izrade Strategije razvoja sporta Grada Splita i bio primarni cilj.”


Evo što stoji u njegovom priopćenju.

Želio bih naglasiti da javni Interes ne definiram ja ili bilo koja interesna skupina ili pojedinac, već svi građani na javnim raspravama, u skladu sa demokratskim procedurama koje će se provoditi, a što je i jedan od glavnih razlog za napad na moju malenkost.

Nažalost gosp. Markotiću očito nisu dostupne „potpune“ informacije. Ne krivim ga pošto me napada iz ne-znanja i jer mi je „na svoj način“ pomogao da započnemo javnu raspravu o budućnosti Splitskog sporta. Imao sam želju da se osobno nađemo kako bih mu prezentirao činjenice i osobno odgovorio na njegova pitanja, ali me odbio. Što je, kad bolje razmislim, zapravo jako dobro, jer smo na taj način dobili medijski prostor, još jednom mu hvala.

Mislim da će se većina složiti, da pravo pitanje glasi: koliko su dobili „svi klubovi“ a ne samo „tzv. moji klubovi“. Odgovor na pitanje o raspodjeli sredstava posredstvom SSŠ za posljednjih desetak godina za sve klubove možete vidjeti na slijedećoj poveznici pa slobodno zbrajajte, analizirajte i komentirajte, ja se za to godinama zalažem.

S važnom napomenom: SSŠ raspolaže manjim dijelom sredstava za sport, jer ostatak je raspoređivala Služba za šport Grada Splita, a uskoro će u okviru analize stanja za potrebe izrade Strategije biti prezentirane potpune informacije.


Nadalje, postavlja se pitanje koliko su dobili „tzv. moji klubovi“ ? Moram priznati, da u medijima nisu bili navedeni nazivi „mojih“ klubova, teško bih znao o kojim se klubovima radi obzirom da već 6-7 godina nisam odgovorna osoba ni u jednom klubu, a u svakodnevnom radu surađujem sa više desetaka klubova. Na prvu sam pomislio da se radi o Košarkaškom klubu Split ili Hajduku obzirom da sam član ili vlasnik dionica, ali očito se nije mislilo na njih.

Iskoristit ću situaciju da na primjeru navedenih klubova čitatelje educiram o „Osnovama medijske manipulacije“ koja je ovdje na djelu. Dakle, navedeno je: „Čularovi klubovi dobili su u 2014. g. više od 500.000,00 HRK. Čitatelji bi se trebali zapitati zašto je važna baš ta 2014. god. i zašto nisu odabrali neku drugu godinu? Zašto nisu naveli pojedinačne iznose po klubu, zašto ih ne interesiraju rezultati, te u šta su sredstva utrošena?Manipulacija 1. Zašto je odabrana baš 2014. godina?
Odgovor: Jer je te godine dobiveno najviše sredstava, te kako bi neupućeni čitatelj stekao dojam da su svake godine dobivali po više od 500.000,00 KN) – Graf 1. U međuvremenu su „saznali“ da ne vodim ni jedan klub od 2015. godine, a pošto su htjeli napasti baš mene, 2014. god. im je bila baš po mjeri.

Manipulacija 2. Iznošenje polu-informacija. Zašto nisu navedeni pojedinačni iznosi po klubu?

Odgovor: Zato jer bi čitatelji saznali da je npr. Hokej Klub Split u deset godina iz proračuna primio ukupno „mizernih“ 15.518,18 Kn, a te godine (2014) nije primio ni lipe (0,00 Kn). Slična situacija je i sa Aerobik klubom CAF koji je u istom desetogodišnjem razdoblju iz proračuna dobio ukupno 10.423,70 Kn, a 2014. je primio 0,00 Kn. Financijske izvještaje Hokej kluba Split za 2014. god. možete vidjeti na poveznici a Aerobik kluba CAF na poveznici.

Manipulacija 3. Zašto nitko ne pita za što su utrošena dobivena javna sredstva? Zato da se ne bi pitalo ni druge klubove, a složit će te se, to je jako, jako, jako važno!

Primjer: „Prozvani“ TK Stkwan je u 2014. g. iz proračuna posredstvom SSŠ dobio: 123.255 kn, a samo za najamninu prostora za trening (79.080) i plaće zaposlenih trenera (82.944) utrošio je ukupno 162.024 HRK !? (link) Važno je za napomenuti klub ne koristi prostor JUSO ili Grada.

Manipulacija 4. Čitatelji trebaju zaključiti da navedeni klubovi postoje samo zbog „krađe“ javnog novca i 100 % se financiraju proračunskim sredstvima.

Primjer: Financijsko Izvješće (link) „Prozvanog“ TK ST-kwan pokazuje da su ukupni rashodi kluba 2014. godine iznosili 296.043,00 Kn, a proračunski prihodi 140.055 kn, što znači da je udio proračunskih u ukupnim sredstvima cca 47 %. Kroz TK STkwan prošlo je više od 4000 članova.

Manipulacija 5. Čitatelji trebaju zaključiti da klubovi nemaju rezultate.

Primjer: „Prozvani“ TK ST-kwan. U navedenoj godini (2014.) pored ostalih rezultata, Ivan Mikulić je St-kwanu i Gradu Splitu donio Srebro sa svjetskog prvenstva (Moskva) i Zlato sa europskog prvenstva (Antalija). Za one koji ne znaju, Ivan je ušao u povijest kao prvi Hrvatski parataekwondo sportaš plasmanom za nastup na predstojećim olimpijskim igrama, sa kojih će nadamo se donijeti Olimpijsku medalju.

Manipulacija 6. Čitatelji trebaju zaključiti da su klubovi važni isključivo zbog glasova u skupštini.

Odgovor: Da su isključivo važni „glasovi u skupštini“ svi navedeni klubovi i Društvo CAF bi i danas postojali i imali pravo glasa, ali na žalost neupućenih, FABK CAF i ZŠD CAF su ugašeni samoinicijativno prije nekoliko godina jer nikoga nije bilo briga za „glasove, kako se to sada želi prikazati.

Manipulacija 7. Čitatelji trebaju izvući zaključak da mi pismenost nije jača strana.

Primjer: Na portalu dalmacija news na moj tekst koji je netko pogrešno prekucao stave
naslov s pogreškom: Puljakov predsjednik Upravnog vijeća napisao podužu izjavu punu
pogrešaka…, i optuže mene za pogreške, tako da me ljudi cijeli dan u čudu zovu. Očito mi
se nema šta prigovoriti osim pravopisnih pogrešaka!

Nažalost nemamo dovoljno medijskog prostora da navedemo podatke o brojnim aktivnostima i rezultatima ostalih „prozvanih“ klubova ali sve je dostupno u arhivi SSŠ-a, Za razumijevanje cjelokupne problematike važan je za naglasiti i razlog zbog kojeg se Znanstveno-športsko društvo CAF koje se sastojalo od različitih sportskih sekcija,
transformiralo u više novoosnovanih klubova. Razlog su bile pripreme izmjena Zakona o športu i akti nacionalnih saveza koji su propisali da za članstvo u nacionalnom savezu i sudjelovanje u natjecanjima naziv kluba mora sadržavati naziv sporta. (Zakon o sportu, članak 27. stavak 1. link)

Pitanja za raspravu:
1. Vrijedi li Zlato + Srebro sa Europskog odnosno svjetskog para taekwondo prvenstva (pored ostalih rezultata nacionalne razine) za koje je Ivan Mikulić nagrađen Državnom nagradom za sport Franjo Bućar, 123.255,37 proračunskih kuna, od kojih su djelomično plaćeni treneri i dvorana ili ne ?
2. Vrijedi li Rukomet u Splitu (5 klubova) doniran sa 1.396.547,01 kn, skoro tri puta manje, u odnosu na vaterpolo (4 kluba) doniran sa 3.259.109,77 kn – podaci su kao primjer preuzeti iz 2014. godine (link)?
3. Treba li se javnim sredstvima financirati dovođenje stranih sportaša ili se treba posvetiti razvoju splitskih sportskih talenata ?
4. Je li pošteno da za klub svjetske prvakinje u judu Barbare Matić nema mjesta u Gradskim objektima? (Ovim putem od srca čestitam Barbari na osvojenom svjetskom prvenstvu!)

Odgovore na ovakva i brojna druga pitanja, ne mogu dati pojedinci, već bi odgovori trebali proizići iz javnih rasprava, demokratske procedure i Strategije razvoja sporta koju trebamo izraditi svi zajedno i transparentno, a što je, ponovit ću, isključivi razlog zašto me se napada. Pozivam sve sportaše da se uključe u raspravu i daju doprinos planskom razvoju sporta Grada Splita.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
3
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime