U subotu 08. prosinca Hrvatsko planinarsko društvo Malačka održalo je izvanrednu izbornu skupštinu. Članovi Malačke birali su novog predsjednika društva  nakon što je  22. kolovoza 2018. od srčanog udara prilikom silaska s planine Golem Korab u Makedoniji, preminuo dugogodišnji član i predsjednik, Petar Penga.

Skupština je kandidata birao među tri člana HPD-a: Maria Matasa, Đure Hajdina i Zvonimira Perice. Većinom glasova izabran je Zvonimir Perica.

Predloženi program rada novog predsjednika najavljuje jedan vrlo zanimljiv i intenzivan period kako za članove HPD Malačka, tako i za sve građane Kaštela.

Osam dosadašnjih aktivnosti HPD Malačka planira pokrenuti niz aktivnosti za „seniore“ što podrazumijeva kombinaciju lakših izletničkih tura i boravak u toplicama. U tom cilju će se više povezati s udrugama umirovljenika u Kaštelima.

U planu je iniciranje niza predavanja na temu prehrane u prirodi ali i korištenje mediteranskog bilja u svakodnevnoj uporabi uz pomoć stručnjaka, nutricionista, poznavatelja mediteranskog bilja, kuhara koji prakticiraju ovakav oblik prehrane.

Slijedom planiranog HPD će ponuditi Gradu Kaštela suradnju kako bi zajednički preuredili sjeverni dio Doma u Park prirode Malačka što podrazumijeva  sadnju  bilja s područja Kozjaka  tako da bi svi zainteresirani i ljubitelji planine svakodnevno mogli konzumirati domaće čajeve, juhe i ostala jela  od mediteranskog bilja, ali i naučiti o blagodatima mediteranskog raslinja, čarobne prirode Kozjaka. Stoga će se inzistirati na što intenzivnijem povezivanju s lokalnom zajednicom, omogućit će se pristup invalidima, oplemeniti okruženje za djecu i obitelji, prilagoditi za šetače ali i bicikliste.

Novi predsjednik je istakao kako će raditi na jačanju suradnje s osnovnim i srednjim školama a sve u korist edukacije i popularizacije planinarstva i zaleđa Kaštela. Dom će biti na raspolaganju svim građanima kao mjesto okupljanja i druženja te korištenja organski uzgojenog raslinja.

Za školarce će biti organizirane tematske radionice, ljetni kampovi i terenski izleti a sve u suradnji sa stručnim osobljem. Novi predsjednik istaknuo je kako ne treba zaboraviti da i turizam postaje sve zastupljenija gospodarska grana ovoga kraja te da, u suradnji s lokalnom zajednicom treba pozicionirati Dom Malačka u turističke izlete za  bicikliranje, šetanje, planinarenje ili organizirane jednodnevne izlete koji uključuju i  autohtonu gastronomsku ponudu.

Planinarsko društvo Malačka osnovano je 1997. godine. Od samih početaka intenzivno radi na edukaciji kroz razne sekcije. Iz planinarskih škola koje organizira društvo potekli su mnogi speleolozi, članovi HGSS-a , markacisti. Jednom kada se uđe u Dom Malačka, posjeti postaju dio stalne rutine, a nemali broj kreće u izazove planinarenja. Dom Malačka, nakon što je devastiran i zapušten tijekom rata, organiziranim akcijama je obnovljen. Danas je ponos, središnje mjesto mnogih društvenih, športskih i kulturnih događanja te uistinu markantan objekt koji je dostupan svima i s kojeg pogled ostavlja bez daha.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime