CJEPIVO MODERNA “Učinkovito je i protiv novih sojeva koronavirusa”

Moderna pokreće klinički program za jačanje imunosti na nove sojeve


Modernino cjepivo protiv covida-19 neutralizira i nove sojeve koji su prvi put identificirani u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoafričkoj Republici, stoji u priopćenju te tvrtke.


Dostupni rezultati stižu iz in vitro studija neutralizacije rađenih sa serumom osoba cijepljenih Moderninim cjepivom. Očekuje se da će režim s dvije doze cjepiva Moderne zaštititi od svih do danas otkrivenih sojeva, piše Index.

– Nema značajnog utjecaja na neutralizirajuće titre protiv varijante B.1.1.7 (prvi put identificirane u Ujedinjenom Kraljevstvu). Šesterostruko smanjenje neutralizirajućih titra primijećeno je kod varijante B.1.351 (prvi put identificirane u Južnoafričkoj Republici) u odnosu na prethodne varijante. Unatoč ovom smanjenju, neutralizacijske razine titra protiv B.1.351 ostaju iznad razina za koje se očekuje da će biti zaštitne.

Zbog dodatnog opreza, Moderna pokreće klinički program za jačanje imunosti na nove sojeve. Tvrtka će testirati dodatnu pomoćnu dozu svog covid-19 cjepiva (mRNA-1273) kako bi proučila sposobnost daljnjeg povećanja neutralizirajućih titra protiv novih sojeva. Tvrtka napreduje u razvoju kandidata za pojačanje imunosnog odgovora (mRNA-1273.351) na varijantu B.1.351 –  stoji u priopćenju Moderne.

– Dok težimo pobjedi protiv virusa covid-19, koji je doveo do svjetske pandemije, vjerujemo da je nužno biti proaktivan kako virus evoluira. Ohrabruju nas ovi novi podaci koji jačaju naše uvjerenje da Modernino cjepivo štiti i od novootkrivenih sojeva – rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime