Postoji li netko tko je posjetio Italiju barem jednom, a da se nije zaljubio u ovu državu? A o hrani nećemo ni govoriti.
Dašak Italije sada je stigao u Split! Zahvaljujući bratu i sestri Poljak koji su zaljubljeni u talijansku gastronomiju i mediteranski način života, splitska ulica sada miriše na focaccine – tradicionalne talijanske pogače koje su osvojile svijet. Inspirirani okusima Italije, ovaj poduzetni duo donosi autentično talijansko jelo u grad pod Marjanom, spajajući mediteransku strast prema hrani i uživanju.
Ako prođete Matošićevom ulicom, omamit će vas miris popularnih talijanskih sendviča od tople i mekane focaccie između čijih se polovica slažu slasne domaće delikatese. Sendvič bar 'Focaccina', s pravim mediteranskim šarmom, otvoren je u srpnju ove godine i odmah je postao omiljeno mjesto za splitske gurmane, ali i turiste. Da je riječ o novoj gastro senzaciji, pokazuju i ogromni redovi koji se stvaraju i prije nego li krene radno vrijeme bara koje svakim danom od 12 do 22 sata.
Nešto novo i drugačije za Splićane
Ekipa Dalmacije Danas se u to i uvjerila. Razgovarali smo s Ivanom i Marinom Poljak te doznali iz prve ruke kako su došli da na ideju otvaranja Focaccine.
„Ideja o otvaranju Focaccine došla je iz ljubavi prema gastronomiji, a posebno talijanskim specijalitetima. Željeli smo Splićanima i posjetiteljima grada ponuditi nešto novo i drugačije tijekom cijele godine. Već nekoliko godina razmišljamo o ovom konceptu, te smo čekali pravi trenutak. Put do otvorenja nije bio lagan, ali uz puno truda smo uspjeli ostvariti sve zamišljeno“, pričaju nam.
Putovanja Italijom dodatno su inspirirala brata i sestru, koji kroz Focaccinu žele prenijeti djelić talijanske kulture u Split.
„Kroz mnogobrojna putovanja Italijom upijali smo njihovu ljubav prema hrani, te se i sami zaljubili u lokalne okuse. Inspirirali su nas da dio tog bogatstva prenesemo u našu ponudu, i omogućimo Splićanima da osjete bar djelić Italije u svom gradu“, vele naši sugovornici.
Za one koji ne znaju, mladi poduzetnici su nam objasnili što je to focaccia, a od samih početaka u svom poslovanju vode se kvalitetom. Pričaju nam kako biraju svježe i kvalitetne sastojke pa tako svaku focacciu peku sami.
„Focaccie su tradicionalni talijanski kruhovi koji se mogu puniti raznim sastojcima. Najčešće su tankog tijesta, hrskavi izvana, a mekani iznutra. Svi naši sastojci su birani pažljivo, kako bi zadovoljili i nepce onih najzahtjevnijih. Trudimo se sezonske namirnice nabavljati od lokalnih dobavljača“, opisuju nam.
A što odabrati?
Ivan i Marina okupili su svoje ideje i kreirali nekoliko slasnih opcija focaccia sendviča koji će zadovoljiti i ona najzahtjevnija nepca. U ponudi je 7 različitih sendviča u focaccia pecivu, a to su prosciutto, mortadella, classico, salami, caprese, parmigiana i vegano. A otkrili su nam na koji od njih Splićani najviše 'padaju'.
„U našoj ponudi imamo razne sendviče inspirirane Italijom. Željeli smo složiti ukusne zalogaje, koristeći svježe povrće, vrhunske mesne proizvode i razne vrste sireva. Naša Focaccia Mortadella je naš najpopularniji sendvič, odmah je prati ona s pršutom i pesto genovese. Nudimo i opcije za vegetarijance i vegane. Planiramo jednom mjesečno u ponudu dodati novi sendvič sa sezonskim namirnicama, kako bi našim stalnim gostima ponudili neke nove kombinacije“, navode Poljaci.
[Crveno]Mortadella sendvič s mortadellom, stracciatellom, pestom od pistacija i sjeckanim pistacijama. Slijedi ga prosciutto s pršutom, pestom od bosiljka, mozzarellom, rajčicom i bosiljkom.
Posebna veganska delicija kreirana je od patlidžana, pečenih tikvica, sušenih rajčica, humusa, rukole i tostiranih oraha. Classico je sendvič omiljen najmlađima, sadrži kuhanu šunku, mozzarellu, rajčicu i bosiljak, dok ljubitelji mesa biraju Salami, sendvič sa salamom Milano, dimljenim sirom, parmezanom, rajčicom i rikolom.[KRAJ]
Šarmantni lokal u duhu Mediterana
Budući da je njihov lokal nastao po uzoru na talijanske, upravo takav je i koncept uređenja koji vas mami na pravi pogled da ga posjetite.
„Pri konceptu uređenja vodili smo se idejom stvaranja opuštajućeg i modernog prostora. Koristili smo prirodne materijale, puno zelenila, kako bi stvorili ugodnu atmosferu za uživanje u hrani, te da se svaki put poželite vratiti ponovno“, govore naši sugovornici.
Ako ste jedni od onih kojima je kvalitetan sendvič super opcija za kasni doručak, za brzi ručak s nogu, za snack ili pak večeru u gradu, onda je adresa Matošićevoj 5 nezaobilazna. Uz to, možete popiti specialty kavu iz amsterdamske pržionice ili naručiti sendviče ako pripremate neku zabavu.
Uz njihovu sjajnu focacciu, možete popiti specialty kavu iz amsterdamske pržionice LOT61. Ako vas put navede u Split, a ljubitelji ste talijanske kuhinje, onda je adresa Matošićevoj 5 nezaobilazna!
I dok smo razgovarali s inspirativnim poduzetnicima i uživali u slasnim talijanskim okusima, brojni posjetitelji su se pozicionirali nasred ulice i prije samog otvorenja kako bi prvi dohvatili omiljeni sendvič.
Čista petica
Upravo u tom se mjeri njihova popularnost, a čini se kako se nova gastro oaza na Googlu prolazi s odličnom ocjenom. Na temelju više stotina recenzija, ocjena Focaccine je čista petica. (5.0).
A naš fotoreporter Igor Jakšić dok je svojim objektivom snimao ovo šarmantno mjesto, poručio im je samo jedno.
„Znate da ste postigli uspjeh kada su redovi veći ovdje, nego u Pauline na ćevapima“.
Sve jasno. Nemamo više što dodati.
[Zeleno]POVIJEST FOCACCIE
Za Focacciu kažu da su je prvi spremali Etruščani i Stari Grci, a slične kruhove radili su u davnini i drevni narodi Bliskog Istoka i Perzije. Danas se inačice ovog kruha, tek pomalo nalik našoj viškoj i komiškoj pogači, spremaju u Turskoj, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, i Španjolskoj.
Kruh poput focaccie još se u Antici pekao se na grijanim kamenim pločama ili u glinenim posudama, a u starom Rimu zabilježen je u povijesnim zapisima pod imenom panis focacius – “ravan kruh pečen na ognjištu“. Riječ je izvedena iz latinske focus što znači “ognjište” i “mjesto za pečenje”. Kako bilo danas u Italiji.
postoje brojne verzije focaccie, a recepture su širili svijetom talijanski iseljenici. Osmišljeni su i brojni preljevi te punjenja ove vrste kruha od maslinovog ulja, povrća, začinskog bilja, sira, te mesa, a smatra je se i pretečom pizze. Dakako, prave se i slatke focaccie, a od davnina najpoznatija je ona punjena medom.[KRAJ]
