Čikotić: Stop betonizaciji ušća Žrnovnice, obala i pomorsko dobro nisu djedovina načelnika i župana!

Kao što smo već pisali, ekološki aktivisti, udruge i skupine građane već se godinama bore protiv izmjena GUP-a u Podstrani, na području Strožanca. Trenutno ih najviše smetaju planirane izmjene na dvije lokacije: na općinskom zemljištu “Jadranska straža”, te na obali od lučice do ušća rijeke Žrnovnice.


Drugi planirani zahvat službeno se zove “uređenje obale”, no naši sugovornici ne misle da se radi o uređenju:

– 18 milijuna kuna želi se utući u betonizaciju jedine prirodne pješčane plaže u Strožancu. Ovo područje taman se počelo oporavljati, pa se svakim danom može vidjeti sve više ptica, sve više riba. Sada se planira betonom prodrijeti 50 metara u more. Ne želimo betonizaciju Podstrane i naše lipe Dalmacije. Dalmacija mora ostati autohtona, a ne da se pretvori u Španjolsku 2! – kaže nam Dražen Vlašić iz Ekoudruge “Sita”, inače član Matice Hrvatske iz Podstrane.

Članovi udruge “Jadranska straža” iz Podstrane objavili su nedavno video u kojem otkrivaju što se na ušću Žrnovnice planira napraviti.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/jadranskastraza/videos/121054435150603/” bottom=”30″]

Apelu “Jadranske straže” da se očuva pomorsko dobro i da se spriječi betonizacija danas se pridružio splitski gradski vijećnik Ante Čikotić iz MOST-a. Na svome Facebooku tijekom dana je napisao:


“Podrška građanskoj inicijativi Jadranska straža.

Obala i pomorsko dobro nisu djedovina načelnika i župana da odlučuju i osvajaju more nizozemskim modelom. Ona nam je ostavljena u nasljeđe.”Ranije je za naš portal na istu temu izjavio:

– Samo područje zahvata je i ornitološki i ribarski pojas, obavljaju se i flora i fauna. Na obalu su oko sada bacili oni koji je žele betonizirati i dovesti u funkciju koja nije u skladu s održivim razvojem. Mi smo stali na stranu građana i želimo zaštiti interes javnosti da koristi prostor na najbolji mogući način, a ne da se nasipa ogromna količina betona i osvaja teritorij mora, ugrožavajući pri tom sve ono što je priroda tisućljećima stvarala. Smatram također da je iznos investicije prenapuhan. Ono što možemo obećati kao MOST je da će naši troškovnici uvijek biti racionalni, bez gazda i provizija.

Projekt nije ni ekonomski ni ekološki opravdan. Puno je bolje urediti plažu, ali ne betonizirati. Mi podržavamo uređenje plaže, baš kao i građani. Neka to bude lijepa i atraktivna plaža s klupama, tuševima i ostalim sadržajem, ali ne da se u more zadire betonom 50 metara u daljinu.

Moram naglasit da smo protiv ovakvog nizozemskog modela osvajanja mora jer će suludo nasipanje i betonizacija trajno narušiti

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/antecikoticmost/posts/417910618594150” bottom=”30″]

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0