Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

CIJENE OTIŠLE U NEBO Skupa "delicija" zbog koje ronioci gube živote, a krivolovcima prijeti zatvor

Za kilogram te vrste nudi se i do 20.000 kuna
D.D. / Foto: D.D. arhiva2. listopada 2021. 23:25
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Policija često javlja o uhvaćenim krivolovcima koje pronalaze i s po nekoliko stotina kilograma morskih trpova. Te životinje toliko su vrijedne i tražene da će ljudi riskirati i svoje živote roneći u dubine kako bi ih se dočepali.

Iako ne izgledaju nimalo privlačno, morski krastavci su prilično posebna stvorenja.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

"To su prilično čudne životinje. Nemaju udove, nemaju oči. Imaju usta, a između njih imaju anus i čitavu gomilu organa", opisao ih je Steven Purcell, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za morske krastavce.

Cijenjena su delicija u Aziji. Najbogatija klasa ljudi tamo ih oduvijek jede kao hranjivu poslasticu s visokim udjelom proteina.

Potražnja za morskim krastavcima eksplodirala je u 80-tim godinama prošlog stoljeća, a posljednjih godina, otkako su postali ugrožena vrsta u više zemalja, njihova cijena je vrtoglavo porasla.

Suše ih i pakiraju

Danas se morski trpovi u većini slučajeva suše i pakiraju u ukrasne kutije, a zatim se daju na poklon i poslužuju u posebnim prilikama. Što je ljepšeg i neobičnijeg izgleda, to je cijelo pakiranje skuplje.

Purcel navodi i da veću cijenu imaju oni morski krastavci koji su više šiljasti. Od više od 1200 različitih vrsta morskih krastavaca, japanski su najskuplji, piše Business Insider, a prenosi Dnevnik.hr.

Ono što ljubitelji ove "delicije" posebno privlači je gusta, žvakava tekstura tijela, a manje okus morskog trpa.

Morski krastavci u svojoj koži sadrže kemikaliju nazvanu fukozilirani glikozaminoglikan. Upravo nju su Azijati stoljećima koristili za liječenje problema sa zglobovima, posebno kod artritisa. Prema nekim mišljenjima, morski krastavci su cijenjeni i zato što imaju svojstva afrodizijaka.

Sušeni morski krastavci se namaču 12 sati kako bi omekšali, a onda se kuhaju na niskim temperaturama i do nekoliko sati. Tek tada mogu se dinstati na ulju uz razne umake i začine, sve dok ne omekšaju, a onda poslužiti s, primjerice, rižom.

Koriste se za liječenje

U Europi se u novije doba morski krastavci i kemikalije u njima koriste kod liječenja određenih karcinoma i smanjivanje krvnih ugrušaka. Navodno su se pokazali vrlo dobrim i u liječenju upala, ali i virusnih oboljenja.

Iako je pomama za morskim krastavcima počela u Aziji, proširila se na veliki broj država koje ih izlovljavaju. Tražena su sirovina i u zapadnim farmaceutskim tvrtkama.

Problem je u tome što je potražnja puno veća od njihova broja i mogućnosti obnove populacije. S obzirom na to da morski krastavci borave na većim dubinama, brojni ronioci su nastradali u pokušajima da dođu do njih.

"Neke zemlje to rade bez ikakvog treninga. U nekim od tropskih zemalja puno je ljudi postalo paralizirano uslijed dekompresijske bolesti", istaknuo je Purcell. U meksičkom Yucatanu do sada je poginulo 40 ronilaca pokušavajući uloviti morske krastavce, prenosi Dnevnik.hr.

U kulturama u kojima je morski krastavac delicija, moguće ih je nabaviti i smrznute.

Zabrana izlova

S obzirom na to da je postojao veliki interes za njihovim izlovljavanjem i u Hrvatskoj i nakon nekontroliranog izlovljavanja uz koje se pokazalo slaba obnova morskih krastavaca, morski krastavci su se Pravilnikom o zaštiti trpova našli na listi posebno zaštićenih vrsta u Jadranu te se ne smiju sakupljati u svrhu prerade, trgovine i drugoga prometa.

Bez obzira na to, policija diljem Jadrana nailazi na osobe koje su se odlučile na nezakonitu zaradu njihovim izlovom.

Priprema morskih krastavaca

Portali specijalizirani za azijsku kuhinju nude brojne recepte za pripremu ove skupe delicije. S obzirom da se radi o pomalo neukusnoj namirnici, potrebno ju je dobro očistiti i isprati sav pijesak i prljavštinu iz unutrašnjosti tijela morskog krastavca, a onda se on kuha s drugim sastojcima kako bi dobio dodatni okus.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U Sinju predstavljen program „Sigurna vožnja e-romobila”
10
min
U Sinju predstavljen program „Sigurna vožnja e-romobila”
Splićani, dobra vijest! Ulica VIII. mediteranskih igara ponovno je otvorena za promet
16
min
Splićani, dobra vijest! Ulica VIII. mediteranskih igara ponovno je otvorena za promet
Najtopliji poklon ovog Božića: Malena Sara donijela radost susjedima
31
min
Najtopliji poklon ovog Božića: Malena Sara donijela radost susjedima
Izložbom Maje Perak i radionicom monotipije završava deseti ciklus Mladi izlažu
36
min
Izložbom Maje Perak i radionicom monotipije završava deseti ciklus Mladi izlažu
Blagdanski prijem u Splitu: Gradonačelnik Šuta čestitao ravnateljima i direktorima
43
min
Blagdanski prijem u Splitu: Gradonačelnik Šuta čestitao ravnateljima i direktorima
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Ekipu na duhovnoj obnovi u Zagrebu oduševio dolazak poznatog Hrvata
    Ekipu na duhovnoj obnovi u Zagrebu oduševio dolazak poznatog Hrvata
    18. prosinca 2025. 21:12
  • Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
    Divlje svinje haraju istočnim splitskim naseljem: "Napravile su veliku štetu u vrtu, susjedu su ušle u maslinike"
    19. prosinca 2025. 02:06
  • Vremenska "koplja" nad nama se lome baš na Božić. Mogao bi to biti uvod u dolazak prave zime
    Vremenska "koplja" nad nama se lome baš na Božić. Mogao bi to biti uvod u dolazak prave zime
    19. prosinca 2025. 02:23
  • ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
    ANKETA Podržavate li gradonačelnicu koja je uklonila HOS-ov mural?
    18. prosinca 2025. 22:42
  • Imaju fakultete, rade u građevini i turizmu, a primaju manje od 850 eura. Otkriveno kako žive strani radnici: Samo 40 posto ih ima svog liječnika, a tuberkuloza raste
    Imaju fakultete, rade u građevini i turizmu, a primaju manje od 850 eura. Otkriveno kako žive strani radnici: Samo 40 posto ih ima svog liječnika, a tuberkuloza raste
    19. prosinca 2025. 07:57
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.