CIJELI SVIJET JE PLAKAO: Prošlo je godinu dana od smrti jednog od najvećih košarkaša svih vremena

Taj dan velika tuga zadesila je sportski svijet


Prošlo je točno godinu dana od smrti Kobea Bryanta, megazvijezde Los Angeles Lakersa, koji je 26. siječnja poginuo u zrakoplovnoj nesreći u okolici Los Angelesa. Život je tada izgubila i njegova kći Gianna (13) s još sedmero ljudi.


Cijeli svijet bio je šokiran zbog smrti jednog od najboljih košarkaša svih vremena. Tog nedjeljnog prijepodneva, osmero putnika i pilot uputilo se u sportsku akademiju Mamba gdje je Kobe Bryant s klupe trebao voditi ekipu svoje kćeri Gianne.

Nažalost, taj se dan spustila gusta magla na brdovitom području u Santa Monici što je bila uobičajena ruta kojom je Kobe inače letio. Zbog loše vidljivosti, pilot je odlučio ići okolnim putem krenuvši prema planinskim terenima te je u kratkom periodu, za oko 36 sekundi, podigao visinu s 350 metara na visinu od 600 metara.

Došlo je do udara i helikopter se srušio u Calabasasu u Kaliforniji. Putnicima nije bilo spasa.

– Kombinacija niskog leta i visokog terena zaista je smrtonosna – rekao je bivši pilot helikoptera američke mornarice Jack Cress koji trenutačno radi kao instruktor u programu zrakoplovne sigurnosti na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji.

Na letu za Thousand Oaks, gdje se trebala održati utakmica mladih, bila je pomoćna trenerica Christina Mauser, John i Keri Altobelli i njihova kćer Alyssa, Sarah Chester i njezina kći Payton.Državni odbor za sigurnost u prometu (NTSB) u međuvremenu je objavio 1852 stranice dokaza prikupljenih tijekom istrage, uključujući transkripte intervjua, zapise e-pošte, tekstualne poruke, fotografije, meteorološka izvješća i videosnimke kamera s tog područja, piše USA Today.

– Istraga nesreće doista je poput slaganja puzzli – rekao je Anthony Brickhouse bivši istražitelj NTSB-a koji trenutačno radi kao izvanredni profesor zrakoplovne sigurnosti na Zrakoplovnom sveučilištu Embry-Riddle i dodao:– U ovakvim situacijama morate biti zaista pedantni. Ovo nije slučaj koji ćete riješiti preko noći. To zahtijeva puno kopanja i puno istraživanja – rekao je Brickhouse.

Bryant je redovito putovao helikopterom tijekom i nakon NBA karijere, najčešće kako bi izbjegao gužvu u prometu. Helikopter Sikorsky S-76 s kojim su stradali u nesreći, Kobe je koristio i kada je išao na posljednju utakmicu s Lakersima 2016. godine.

Bivši pilot Jack Cress rekao je da je upravo taj model dobro rangiran među pilotima te da ima dobre sigurnosne rezultate desetljećima. Također je primijetio da je to helikopter za koji se odlučila i kraljica Elizabeta II., ali i mnogi drugi ugledninici i poslovnjaci još od 2009. godine.

– Ne padaju baš tako jednostavno s neba – rekao je pilot Kurt Deetz prošle godine za CNN, koji je prethodno letio s Bryantom u istom helikopteru.

Državni odbor za sigurnost u prometu ispitao je uzroke zrakoplovne nesreće, uključujući i dokaze prikupljene na mjestu pada, kao i zapise o održavanju zrakoplova.

“Nikakvi dokazi ne upućuju da se radi o unutarnjem kvaru motora”, pisalo je u preliminarnom izvješću nakon što su pronađeni u blizini olupine zrakoplova.

– U podacima koje sam pogledao nisam vidio ništa što bi upućivalo da nešto nije bilo u redu s helikopterom što bi moglo prouzročiti nesreću – rekao je Brickhouse, koji je pregledao NTSB-ov javni dokument o padu.

Helikopter ipak nije imao dvije komponente koje inače zrakoplovi imaju, a to su ‘crna kutija’ i sustav upozoravanja na terenu, poznatiji kao TAWS, koji obavještava pilote kad se opasno približe tlu.

NTSB-ova istraga pokazala je da su vremenski uvjeti bili ključni. Meteorološko izvješće obuhvaća 394 stranice i uključuje satelitske snimke, površinska promatranja, fotografije, karte i druge različite podatke.

– Čuli smo kako helikopter leti normalno, ali ga nismo mogli vidjeti jer je bilo izuzetno maglovito te su oblaci bili nisko. U sebi sam razmišljao zašto bi helikopter letio tako nisko u vrlo lošim vremenskim uvjetima – rekao je jedan od svjedoka NTSB-u.

Bryantova supruga Vanessa i obitelji ostalih žrtava pokrenule su tužbu protiv helikopterske tvrtke. Obitelji tvrde da pilot Zobayan nije trebao letjeti u lošim uvjetima, a helikopteri Island Expressa trebali su imati propise koji bi ga u tome spriječili.

Više pročitajte na portalu 24 sata.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime