S obzirom na to da zbog pandemije Covida-19 nisu imale značajniju predsezonu, hotelske kuće sad su u jeku sezonskog zapošljavanja.
'Kulminacija se očekuje ovog mjeseca. Dobre najave i skok rezervacija povećali su potražnju za sezoncima i možemo očekivati da će turističkom sektoru trebati značajnije veći broj djelatnika u odnosu na prošlu godinu. Najveći deficit je i ove godine, kao i proteklih, na radnim mjestima sobarice / spremačice, kuhara i konobara', rekao je za tportal Bernard Zenzerović, direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).
Dodaje kako je taj problem vjerojatno eskalirao jer se zbog pada potražnje u turizmu, uslijed pandemije, dio ljudi koji su bili okrenuti turizmu odlučio na rad u drugim djelatnostima.
Hoće li zbog toga hotelijeri morati pojačati uvoz radne snage iz inozemstva?
'To je zadnja opcija hotelijerskom sektoru. Prvo svi pokušavaju zaposliti one koji žele raditi iz samih destinacija, što bliže objektima. Najbolji dokaz za to je da obalne županije u ovom trenutku gotovo da više uopće nemaju nezaposlenih osoba za rad u turizmu. U drugom koraku traže se djelatnici iz drugih regija Hrvatske i tek kada se u njima ne pronađe dovoljan broj ljudi, ide se prema drugim zemljama', naglasio je Zenzerović.
Iako diljem Hrvatske još uvijek ima određeni broj nezaposlenih ljudi kvalificiranih za rad u turizmu, jasno je, mišljenja je direktor UPUHH-a, da to neće biti dovoljno i da će se morati ići na angažiranje stranih radnika.
'Ove godine imamo izmijenjen pravni okvir za angažman stranih djelatnika, pa je umjesto kvotnog sustava uveden test tržišta rada. Međutim novi sustav još se uhodava i već sada vidimo da će biti izazova u pogledu brzine rješavanja zahtjeva za dolazak stranih djelatnika', upozorava Zenzerović.
Da bi se omogućio normalan tijek zapošljavanja, nužan da se realizira turistička sezona, hotelijerima su ključne tri stvari.





