ČAROBNA ŠETNICA Dok Marjan svakim danom gubi više zelenila, istok se pretvara u novu splitsku zelenu oazu

Split je doživio potpuni kolaps kada je u pitanju planiranje zelenih površina, a istok Splita, posljednja zelena gradska oaza vrijedna je čuvanja


Postoji li netko u Splitu ili okolici da ne osjeća golemu bol zbog svega što se događa na Marjanu posljednjih mjeseci? Marjan je splitski zeleni raj, pluća grada u punom smislu. Sada se marjanska šuma pokušava spasiti od najezde potkornjaka mukotrpnom sanacijom čiji je ishod krajnjem neizvjestan. U svakom slučaju, Marjan dan za danom gubi sve više stabala, a vrijeme će pokazati hoće li se sanacija zaustaviti na planiranih 20-ak tisuća stabala, što predstavlja oko trećinu šume.


Dok se na Marjanu odigrava bolan scenarij koji je rijetko tko mogao zamisliti do prije nekoliko godina, istok grada, odnosno njegova priroda, pomalo se oporavlja od katastrofalnog požara koji je to područje poharao u srpnju 2017. Padine Mosora i Peruna, nažalost, još su gole, akcije pošumljavanja dogodile su se na gotovo zanemarivoj površini.

S druge strane, vegetacija buja uz rijeku Žrnovnicu, žilu kucavicu koja vodom snabdijeva cijeli podmosorski kraj. Gotovo da nema ljepšeg dijela godina od ovoga, kada se događa prava “eksplozija” vegetacije. Šetnica uz rijeku Žrnovnici proteže se od centra Žrnovnice do ušća kod Stobreča u dužini od oko tri kilometra. Malo po malo, ova šetnica privlači sve više ljudi koji je koriste kao rekreativnu stazu. Dio šetnice nalazi se na teritoriju Općine Podstrana, a dio u Žrnovnici, odnosno gradu Splitu. Najava izgradnje biciklističke staze zabrinula je ljubitelje prirode koji se nadaju da se na šetnicu neće postaviti ni gram betona ili asfalta.

Split je doživio potpuni kolaps kada je u pitanju planiranje zelenih površina, a istok Splita, posljednja zelena gradska oaza vrijedna je čuvanja.

Današnje obradive parcele na Žminjači (Žrnovačko polje) samo su blijeda slika nekada velikog i plodnog polja koje je povrćem i voćem snabdijevalo gotovo sve potrebe Splita. Na Žminjači raste i žrnovačka jabuka, autohtona jabuka ovog podneblja koja je po pitanju učinka na zdravlja ocijenjena najboljim ocjenama.

Prije dvije godine uz šetnicu je uređen prostor konjičkog kluba Dalmacija Equino, a klub svakoga dana ima sve više posjetitelja.

Iskoristili smo sunčani ponedjeljak za šetnju ovim čarobnim i pomalo skrivenim kutkom grada Splita…

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime