Vinišće je staro ribarsko naselje smješteno u lijepoj uvali, udaljeno 12 km od UNESCO grada Trogira. Mjesto broji nešto manje od 1000 stalnih stanovnika.

Prvi put se spominje u ispravama trogirskog kaptola iz 1272. g., premda vrijeme nastanka naselja nije do kraja istraženo. Sudeći po ilirskim i rimskim ostacima građevina, naseljeno je još i prije. Mještani se mogu ponositi nekolicinom starih crkvi kao što su: Crkva bl. Djevice Marije (sv. Jurja) u Orihovici koju su osnovali benediktinci 1272. g. gdje se nalazi i staro groblje, Crkva sv. Antuna Padovanskog (Gospe od Karmela) sagradjena u XVIII. st. u samom mjestu, Crkva sv. Ivana na rtu Ploča koja je podignuta 1332. g. prema legendi na mjestu na kojem je bl. Ivan Trogirski čudom spasio Šibenčane kojima se potopio brod i nedavno novosagrađena nova župna Crkva Srca Isusova.

Vinišće se može pohvaliti svojom lijepom uvalom i plažom, netaknutom prirodom i čistim morem. Pogoduje uglavnom tipu ljudi sklonih miru, tišini, prirodnim ljepotama ali i istraživačkom duhu.

Pitate se sigurno zašto istraživačkom duhu? Odgovor je vrlo jednostavan, okolica Vinišća je toliko bogata malim neodoljivim, netaknutim uvalama i plažama (Voluja, Ljubljeva, Ricevo Vrelo, Pišćena, Stari Trogir, Sićenica…), a obiluje i starim kamenim kućama pa i cijelim starim i napuštenim kamenim selima koja vas jednostavno izazivaju da ih posjetite.

Ljetne noći posebno su lijepe, a kada se fotografski spoje motivi Vinišća i Mliječne staze, rezultat jednostavno ostavlja bez daha. Prekrasne noćne kadrove iz Vinišća snimio je Dado MarušićKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime