U Splitu satima traje opsežna potraga za osumnjičenim ubojicom koji je pobjegao pravosudnim policajcima. Policija kontrolira ulaz i izlaz u grad, a za Branimirom Čaletom koji je nakon suđenja za ubojstvo trudne Ukrajinke Ganne Kitaeve s lisicama pobjegao kada su ga htjeli uvesti u kombi pravosudne policije, potraga se proširila do Trogira.

– Nakon što je rasprava završena pravosudni policajci su ga izveli izvan zgrade suda. Prilikom ulaska zatvorenika u pravosudni kombi on je pobjegao i traje za njim potjera. Radi se o muškarcu koji je visok 180 cm, slabije tjelesne građe, obučen je u plavu majicu na bijele pruge, jeans hlače i tenisice. Molimo građane ukoliko uoče osobu ovog opisa da odmah nazovu 112. Službenici su postupili prema pravilima… oglušio se na sva upozorenja i pobjegao. Došlo je do upozoravanja zatvorenika odnosno ispaljivanjem metka u zrak – poručili su iz policije.

Na pitanja RTL-a, odgovarao je odvjetnik osumnjičenog ubojice, Hrvoje Krišto.

Jeste li se čuli s klijentom i imate li kakve nove informacije?

– Nisam se čuo s njim, a sve informacije pratim iz medija pa nemam ništa novo.

Kako je to izgledalo na ročištu i je li išta upućivalo da će se ovako nešto dogoditi?

– Sve je išlo uobičajenim tijekom i ništa nije upućivalo da bi mogao pobjeći. Imali smo, doduše, dugotrajnu raspravu s pet svjedoka, od toga dvoje iz Ukrajine, pa je sve dugo trajalo.

Šokirani ste?

– Iskreno, iznenađen sam… Nakon današnjeg dana, ovo je bilo začuđujuće, nije se očekivalo. Nadam se da će ga policija pronaći, sprovesti u istražni zatvor gdje je boravio od 5. srpnja prošle godine i da ćemo nastaviti s postupkom kako treba.

Komplicira li ovo cijeli postupak?

– Komplicira ionako težak postupak na način da imamo ovaj faktor neizvjesnosti i njegove nedostupnosti. Ročišta su se odvijala primjerenom dinamikom i razvijala povoljno za njega kao okrivljenika. Nadam se da će biti pronađen do 21. rujna pa da se održi redovno ročište i da ćemo nastaviti s postupkom. Optužba je sama po sebi komplicirana, a mi se kao obrana trudimo da tragičnu priču iz opisa prezentiramo suprotno kako to stoji jer stvarno činjenično stanje, pa i materijalni dokazi i svjedočenja ukazuju na to za što ćemo se boriti.

Hoće li mu ovo pogoršati situaciju?

– Ovo se ne bi trebalo reflektirati na samo odmjeravanje kazne. Jednim dijelom ovaj čin ukazuje na to da je određivanje istražnog zatvora bilo opravdano. A sad… današnji dan je bio vrlo težak, očekivanja su bila da ga završimo kako treba i to smo u sudskom smislu učinili. Zašto se stvar morala ovako rasplesti? Za postupak i kaznu to je nebitno, to ćemo i, nadam se, jednog dana otkriti. U tom smislu priželjkujem da se što prije privede. U tom pravcu mu šaljem tu poruku, ako me čuje.

Koja bi mu bila vaša poruka?

– Branimir se nema zašto skrivati jer je prilikom prvog očitovanja o krivnji skrušeno izrazio kajanje, ali ne kako piše u činjeničnom opisu. Time je ostavio prostor da diskutiramo i raspravljamo pred sudom o onome što je u samom spisu i što čujemo od svjedoka. Postojala je komplicirana i emotivna veza u tzv. ljubavnom trokutu, što je rezultiralo kako je rezultiralo. Nadam se da će se predati policiji, a ako to ne učini sam, nadam se da će ga policija privesti.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime