BUNA U DICMU Mještani tijelima spriječili bagere Lavčevića: “Tu su ilegalno, spremni smo na prosvjed”

Ukoliko splitska tvrtka ne odustane, mještani najavljuju prosvjede

U utorak popodne mještani Dicma tijelima su zaustavili bagere tvrtke “Lavčević” pri pokušaju ulaska u područje na kojem je planirano otvaranje kamenoloma Imber.


Borba duga 15 godina

Podsjećamo, na brdu Imber-Sičane kod zaseoka Maretići “Lavčević” je naumio otvoriti kamenolom, no mještani se protive. Planovi za otvaranje kamenoloma krenuli su još 2005. godine, a sve je eskaliralo kada je 2012. Lavčević predstavio Studiju utjecaja na okoliš. Mještani su organizirali prosvjed tvrdeći da je dokumentacija manjkava, potpisivane su i peticije, pa je kamenolom na neko vrijeme pao u zaborav.

Mještane je tada predvodila udruga “Čist Imber i Jasenovača” čiji je inicijator općinski vijećnik Petar Maretić. U strahu da Lavčević neće tako lako odustati, poduzeli su neke korake.

– 2016. godine smo kamenolom izbacili iz Prostornog plana općine Dicmo, ali još uvijek nije izbačen iz županijskog prostornog plana. Zašto to nije napravljeno, radi li se samo o propustu, ne znam – govori nam Maretić.

Slutnje mještana pokazale su se istinitim. “Lavčević” se vratio, ovaj put s teškom mehanizacijom.

– Nakon što sam dobio telefonski poziv od mještana iz Neorića da radnici “Lavčevića” čiste makadamski put, alarmirao sam mještane i uputio se u zaseok Maretići sa sumještanima. Zatekli smo ih u povratku i zaustavili se na cesti zbog nemogućnosti mimoilaženja. Pozvali smo policiju da utvrdi imaju li svu potrebnu dokumentaciju. Naglašavao sam im kako nemaju dozvolu za korištenje općinske ceste. Nakon postupanja policije, bager i radnike Lavčevića smo ispratili put Neorića – prepričava nam jučerašnja događanja Petar Maretić.


Načelnik Dicma splitsku tvrtku prijavio Državnom inspektoratu

Maretić naglašava da mještani neće odustati. Ukoliko bude potrebno ponovno će prosvjedovati.– Mještani Dicma i Neorića su izričito protiv otvaranja kamenoloma i protiv devastacije okoliša. Smatramo da se ovakve stvari ne smiju rješavati bez suradnje s lokalnim mještanima i na silu. Spremni smo svojim tijelima spriječiti ulaz bagerima na planirano područje kamenoloma – govori.

Da je Lavčević tu ilegalno, potvrdio je i načelnik Općine Dicmo Ivan Maretić koji je splitsku tvrtku prijavio inspekciji.

– Oni su tu bili nelegalno i Općina je danas uputila prijavu Državnom inspektoratu i na znanje Ministarstvu gospodarstva. Cesta kojom ulaze u kamenolom je u vlasništvu Općine, a oni nemaju suglasnost za korištenje. Apsolutno podržavam mještane u prosvjedu – naglašava.

Općina Muć podržala susjede: “Nikad nismo i nećemo dati suglasnost Lavčeviću”

Kako se kamenolom nalazi na granici s njegovom općinom, načelnik Muća Filip Stupalo iskazao je bezrezervnu podršku susjedima.

– Apsolutno ih podržavam, jer ne želim da se ugrozi stanovništvo moje općine koje živi u neposrednoj blizini kamenoloma. Pristupna cesta od 1. siječnja većim dijelom pripada Općini Dicmo, a jedan manji dio i Muću. Želim naglasiti da ni mi nikad nismo i nećemo dati suglasnost “Lavčeviću” za korištenje – kaže Stupalo.

Nekoć je i na području Općine Muć planiran kamenolom “Lavčevića”, ali 2010. godine izbačen je iz Prostornog plana. Stupalo napominje da, unatoč apelima, ni ovaj kamenolom nije izbačen iz županijskog plana.

Kontaktirali smo tvrtku “Lavčević”. Kako nam kažu, predsjednik uprave je na putu, drugi kontakt nije dostupan, pa smo upit o događanjima u kamenolomu uputili emailom, a odgovor ćemo objaviti po primitku.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

  1. Dosada …
    Upoznajte mladića! Ja sam Polina, imam 23 godine, plavuša, smiješna i vitka! Slabo govorim samo hrvatski.
    Razgovarajmo, inače je dosadno! Možemo se upoznati, prošetati, plivati))
    Pošaljite mi e-mail —- >> 18pop.tk Moj profil polinkakkis

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime