Limena Oluja zahvatila je jutros Žrnovnicu! Žrnovačka limena glazba, nakon višegodišnje apstinencije ponovno je izašla na ulice svog mjesta. Odjekivale su budnice od ranog jutra, prvo na Korešnici, a potom i u Žrnovnici. Baš kao u dobra stara vremena kad je ova stoljetna glazba bila nadaleko cijenjena i priznata. Ponovno buđenje ovog kulturnog simbola mjesta započelo je prije par mjeseci. Od tada je napravljen plan revitalizacije glazbe, orkestar se bitno pomladio i pojačao s nekoliko novih članova, predsjednicom je postala Matija Šitum, koja je inače u mjestu vrlo cijenjena kao dugogodišnja uspješna ravnateljica osnovne škole, dok je u kulturnim krugovima poznata kao likovna umjetnica s brojnim uspješnim radovima i izložbama. Novi voditelj orkestra-maestro je 25-godišnji Danijel Curić koji ima titulu sveučilišnog prvostupnika, nakon koje je nastavio pohađati diplomski studij za magistra glazbene pedagogije pri Umjetničkoj akademiji u Splitu, a koji godinama surađuje s brojnim cijenjenim estradnim umjetnicima te je od prošle godine član klape Iskon.

Žrnovački limenjaci kvalitetno su se ekipirali i u administrativnom dijelu, i to tako da su okupili stručni tim za pisanje i prijavu projekata, s obzirom da je zaključeno kako je to jedini način za dugogoročno i stabilno financiranje. Na taj način već su prikupili određena sredstva od Grada Splita, Parkova i nasada, Čistoće, Lovrinca, nadaju se još i pomoći od Splitsko-dalmatinske županije, a sukladno mogućnostima pomaže ih i njihov Mjesni odbor u Žrnovnici. Svima im se ovom prilikom zahvaljuju. Iako to nije još ni blizu dovoljno za normalan rad i funkcioniranje Glazbe, dovoljno je za početak. A kako sami kažu, bit će lakše kad se krene s nastupima.

– Atmosfera u Glazbi je odlična, dobro smo se ekipirali i okupili oko jedne pozitivne ideje na kojoj ćemo ustrajati, a to je spas stoljetne tradicije limenog glazbarstva u Žrnovnici. Vratit ćemo osmijeh na lice naše „stare dame“, oživjeti Dom kulture u kojem djeluje, ponovno saživjeti s mjestom nastupajući na svim važnijim obljetnicama i proslavama. Vratit ćemo i školu glazbe u naše prostorije jer bez mladih nema ni nastavka ove iznimne tradicijske i kulturne vrijednosti cijelog ovog kraja – entuzijastično nam prepričava nova predsjednica Matija Šitum.

Podsjećamo, Limena glazba u Žrnovnici osnovana je davne 1911. godine. Tada započeta tradicija glazbarstva u Žrnovnici održala se do danas, uz dva prekida u radu: nakon 1. svjetskog rata te za vrijeme i neposredno nakon 2. svjetskog rata. Danas djeluje pod nazivom Glazbeno društvo “Stjepan Radić”, pod kojim imenom su prvi puta obnovljeni 1937. godine na Privoru.

U bogatoj povijesti imali su niz zapaženih nastupa, i to u kultnim Smojinim serijama „Naše malo misto“ i „Ča smo na ovom svitu“, na otvaranju obnovljene Marmontove ulice u Splitu, kao i na događajima poput otvaranja prvog splitskog McDonaldsa. Dugo su svirali i na brojnim gradskim feštama poput proslave Svetog Duje i Dana Radunice, a u Žrnovnici su tradicionalno nastupali za Veliku Gospu, maškare te na brojnim drugim važnijim obilježavanjima i obljetnicama. Do sada su izdali i jednu ploču, i to 1984. godine u izdanju tadašnjeg Jugotona.Kako je to izgledalo jutros u Žrnovnici, pogledajte i poslušajte na priloženim snimkama, a sljedeća prilika da ih vidite uživo bit će vrlo brzo, i to već za Veliku Gospu (15.08.) koja se u Žrnovnici tradicionalno slavi kao zaštitnica mjesta.

Sve najave nastupa i sva druga događanja vezano za žrnovačku limenu glazbu možete pratiti putem njihove nove Facebook stranice Limena glazba Žrnovnica.