Broj djece na Braču je svake godine sve veći, a otok je ostao bez ginekologa i pedijatra

Pokušava se riješiti taj problem, evo kako


Otok Brač najveći je dalmatinski otok koji već niz godina bilježi pozitivne demografske trendove. Broj djece upisane u škole i vrtiće na otoku raste iz godine u godinu.


Iako jedinice lokalne samouprave na otoku rade sve u svojoj moći i svom djelokrugu kako bi osigurali stanovnicima, a prije svega djeci osnovne životne potrebe, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, Brač se nedavno suočio s odlaskom jedinog ginekologa u mirovinu, a od nedavno i odlaskom pedijatrice.

Dom zdravlja ima problema sa pronalaženjem zainteresiranog kadra iako je Splita udaljen samo 50 minuta vožnje trajektom, sa 10-ak linija dnevno.

Upravo s ciljem omogućavanja temeljnog prava na zdravlje djece, svi čelnici jedinica lokalne samouprave na Braču na koordinaciji 22.12.2020. godine usuglasili su se kako su spremni sufinancirati dolazak pedijatra i ginekologa na otok na način da se značajna novčana potpora po 8 tisuća kuna liječniku pedijatru i ginekologu koji će biti zainteresiran za ordiniranje u nadležnim ambulantama u Supetru uz obvezu da se dio sredstava utroši na najam stana.

U suradnji s Domom zdravlja SDŽ razraditi će se program i modalitet sufinanciranja.

Pozivaju se svi zainteresirani da se o detaljima informiraju u jedinicama lokalne samouprave na Braču ili Domu zdravlja SDŽ. 

 Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
6
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime