Proljev, povraćanje i grčevi u trbuhu kod djece mogli bi biti znak infekcije koronavirusom, poručuju britanski istraživači. Istraživačka skupina Queen’s Universityja u Belfastu proučavala je djecu i tvrdi da bi navedene simptome trebalo dodati na popis uobičajenih simptoma zaraze koronavirusom, piše BBC.

Trenutno se kao simptomi u Velikoj Britaniji službeno navode vrućica, kašalj i gubitak mirisa ili okusa. Svatko tko ima bilo što od toga trebao bi se izolirati i testirati na virus.

Američki Centrar za kontrolu bolesti već navodi mučninu ili povraćanje i proljev među moguće simptome Covid-19.

U ispitivanju je testirano gotovo 1.000 uzoraka krvi djece kako bi se utvrdilo jesu li u posljednje vrijeme bolovali od koronavirusa. Rezultati, objavljeni, ali još ne recenzirani na medRxiv, otkrili su da je 68 od 992 djece imalo antitijela na virus, što sugerira da su u nekom trenutku bila zaražena Sars-Cov-2. Polovica testirane djece imala je simptome.

Najčešći simptom bila je vrućica – prijavilo je 21 od 68 djece koja su imala pozitivan test na koronavirus, piše BBC.

Kašalj je također bio čest, ali manje specifičan, a prijavljivala su ga djeca koja su imala negativan test kao i ona koja su bila pozitivna.

Gastrointestinalni simptome poput proljeva, povraćanja i grčeva u trbuhu, prijavilo je 13 od 68 djece koja su imala pozitivna testiranja na antitijela, a čini se da su značajno povezani s infekcijom koronavirusom.

Gubitak mirisa ili okusa bio je rjeđi – prijavilo je šestero djece s antitijelima.

Niti jedno od djece u studiji nije bilo ozbiljno bolesno niti je trebalo biti primljeno u bolnicu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime