BOŽINOVIĆ: “Nije bilo kršenja mjera na masovnoj misi i sprovodu Tuđmana”

"Nije utvrđeno kršenje mjera" - jasno je rekao Božinović


Nacionalni stožer civilne zaštite od 11 sati održava novu presicu o koronavirusu.


U posljednja 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2219. Preminulo je 18 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.282.357 osoba, od toga 7348 u posljednja 24 sata.

U posljednja 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2219.

Među njima su 884 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta.

Preminulo je 18 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 238.501 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5375 preminulo, ukupno se oporavilo 230.907 osoba, od toga 224 u posljednja 24 sata.U samoizolaciji je trenutno 11.050 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.282.357 osoba, od toga 7348 u posljednja 24 sata.Zašto Stožer ne objavljuje rezultate antigenskih testova?

“Ja nemam taj podatak. To prikuplja HZZO. Mi možemo izvući što nam šalje HZZO. Zašto to Stožer ne radi, oni trebaju reći. Ako se žele nastaviti pratiti trendovi, onda se ne bi trebao mijenjati način kako se prate. To je meni najlogičnije”, rekao je epidemiolog Kaić, piše Index.

Zašto se to ne objavi izdvojeno?

“Kad je bilo puno novih slučajeva radili smo projekte gdje ljudi nisu imali simptome, ne može se to pribrajati svim slučajevima. PCR je zlatni standard i samo na temelju njega možete reći je li netko pozitivan. Antigenskih testova ima različitih kvaliteta, bilo je lažno pozitivnih, to nije zlatni standard”, nadovezala se Markotić. “Može se postaviti paralelno praćenje, ali to nije standard”, dodala je.

“Capak je često govorio koji su kriteriji. Slažem se s Kaićem, ako pratite jedan parametar onda znate dinamiku. Broj hospitaliziranih se smanjuje na dnevnoj bazi i u skladu je s padom broja novozaraženih. Nema nesuglasja koje bi nas zabrinulo. Transparentni smo u parametrima i oni dovoljno ukazuju na dinamiku epidemije”, nadovezao se i Beroš, prenosi Index.

“Bitno je da smo treći najbolji po incidenciji, a ne treći najgori po testiranju”

“Mislila sam da sam uspjela odgovoriti. Što uključuje dijagnostiku? To su podaci o bolesniku, rezultat testa, simptomi koje ima, podaci koje ima, kronične bolesti koje ima a koje bi mogle utjecati na stanje testa. Zato što smo zauzeli jedan kurs, da je za praćenje situacije bitno uzimati PCR test. Indirektno se može pratiti kakva je situacija po broju hospitaliziranih, to se ne može sakriti. Broj testiranja ne ovisi samo o tome koliko se testira. Testirati samo da bi pokazali velike brojeve, za to nema potrebe. Kad nekome uradite antigenski test, uvijek morate uzeti sve podatke i procijeniti o čemu se radi. To je medicina, morate puno ići u školu da biste shvatili kako to funkcionira”, rekla je Markotić.

“Dobili ste odgovor na sve dvojbe. Važan je moment da postoji na razini EU puno pitanja i nejasnoća. Mi smo uspostavili jedan ritam i način dijagnostike i njega se držimo. Naša situacija je danas bolja, da je lošija, imali bismo više pozitivnih na PCR testovima. Taj broj pada nekoliko tjedana za redom”, ubacio se Božinović.

“Bitno je da smo treći najbolji po incidenciji, a ne treći najgori po testiranju. Mi imamo najmanje testiranja i po tome smo treći, ali to ne znači da smo najgori”, rekao je Božinović.

“Mi imamo po broju stanovnika manje testova od prosjeka EU. Tri zemlje imaju manje. To ne znači da smo najgori. Teško je to uspoređivati jer mi ne znamo koga oni testiraju. Najkorisniji pokazatelj je stopa pozitivnosti. Po njoj smo negdje na sredini u EU”, rekao je Kaić, javlja Index.

O mjerama

“Mi paket mjera nazivamo kad ga donesemo. Svi pratite situaciju na dnevnoj osnovi, otvoreno je puno toga, ostalo je još nešto manje restrikcija. Ako situacija bude išla u smjeru pada, razgovarat ćemo o tome. Ne želim najaviti nešto, onda izađe naslov da se otvara ovo ili ono. Ne želimo doći u situaciju da se nešto najavi pa se to ne dogodi. Ne želim uskraćivati vašu kreativnost i vi ćete to u svojim člancima davati konkretniju dimenziju. Vi to možete, mi ne možemo. Ne želimo doći u kontradikciju i da nam netko kaže da smo nešto najavili, a to se nije dogodilo”, rekao je Božinović.

O masovnoj misi u Zagrebu i sprovodu Tuđmana

“Nije utvrđeno kršenje mjera”, rekao je Božinović, donosi Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime