U subotu, 27. listopada, održava se šesta u nizu akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka“.
Pošumljavat će se područje Grada Solina u Mjesnom odboru Kučine na predjelu Kučinski gaj, a okupljanje volontera i početak radova predviđeni su u subotu, 27. listopada s početkom u 10.00 sati. Planirano je da akcija traje do 15.00 sati. 
Očekuje se dolazak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andrea Plenkovića i dolazak župana Splitsko dalmatinske županije Blaženka Bobana, saborske zastupnike Ante Sanadera i Ante Bačića.
Na akciji u subotu će sudjelovati izviđači iz Solina, predstavnici Grada Solina,  izviđači Splita i Hvara, učenici Građevinsko grafičko obrtničke škole iz Splita, učenici OŠ don Lovre Katića , OŠ kraljice Jelene, OŠ kralja Zvonimira i OŠ Vjekoslava Paraća iz Solina. Na akciji će im se pridružiti i mještani Kučina i Mravinaca, mjesnih odbora u sastavu Grada Solina, na čijem su području lanjski požari uzrokovali velike štete.  Podršku akciji pružit će djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, stručnjaci iz Hrvatskih šuma, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Solina te solinski vatrogasci, DVD Solin i DVD Vranjic.
Na području koje će se pošumljavati ovu subotu, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi, a to su planika, čempres, pinija i crni jasen.  Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju.
U sklopu projekta „Boranka“, već mjesec dana održava se i edukacija po osnovnim školama Solina. Stručnjaci  iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode i prevenciji požara.  Školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime