U subotu, 10.11.2018. održava se osma po redu akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka“ u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske.

Nastavit će se pošumljavanje područja Zvjezdanog sela Mosor (ispod Zvjezdarnice), a okupljanje volontera i početak radova predviđeni su u 11.00 sati. Na akciji se očekuje sudjelovanje oko 250 volontera iz raznih dijelova Hrvatske.

Tako će se ovu subotu akciji pridružiti izviđači iz 5 zagrebačkih izviđačkih udruga te izviđači iz Splita i Trogira. Uz izviđače, u pošumljavanju će sudjelovati i učenici Zdravstvene škole iz Splita te zaposlenici tvrtke Tele2 Hrvatska, koja je jedan od glavnih sponzora cijele kampanje Boranka.

Na akciju pošumljavanja pozvani su i vijećnici Gradskog vijeća Grada Splita, predstavnici stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću te predstavnici Savjeta mladih Grada Splita.
Na području koje će se pošumljavati ovog vikenda, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi, a to su hrast medunac, čempres, pinija, crni i primorski bor i crni jasen. Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju.

U dosadašnjim akcijama pošumljavanja u sklopu projekta Boranka, u proteklih mjesec i pol dana, sudjelovalo je preko 1700 volontera, a posađeno je oko 17,000 novih stabala u sjemenu i sadnicama. Kao i do sada, stručnu pomoć na akcijama sadnje pružaju pripadnici HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih šuma, Crvenog križa Grada Splita i JVP Split. Grad Split osigurao je gradske autobuse za prijevoz volontera iz Splita do lokacija pošumljavanja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime