HGSS je tijekom subote organizirao potragu u kojoj su sudjelovali gorski spašavatelji brojnih ispostava, ali i drugi subjekti poput policije, Centra 112 ili HAKOM-a. Na intervenciju su izgubljeni sati i sati, ali i resursi. U konačnici se radilo o lažnoj uzbuni. O čemu se radi, otkrili su iz HGSS Stanice Makarska:

“Lažni ili neopravdani pozivi u pomoć, nekoga mogu stajati života, trošiti vrijeme i ljudske resurse. Dok jedni to shvaćaju kao igru i zabavu, mi u HGSS-u svaki poziv u pomoć shvaćamo jako ozbiljno i pristupamo profesionalno i temeljito. Kada spravica poput ove na slici, dođe u krive ruke, na noge digne nekoliko službi poput Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, Centar 112, Kontrolu zračne plovidbe, policiju i Hrvatsku gorsku službu spašavanja.

Naime, HGSS Stanica Makarska zaprima poziv od centra 112 kako se na predjelu iznad Kotišine u Makarskoj, odašilja signal poziva u pomoć, SOS.

U jutarnjim satima prva ekipa koju čine pripadnici Stanice Makarska, izlazi na teren. Nakon izvida dronom, dio članova kreće u potragu po planinarskim stazama. U popodnevnim satima, pridružuje se i tim spašavatelja iz Stanice Split.

Kako se radi o uređaju koji emitira radio valove, u pomoć je pozvana i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, HAKOM. Uz njihovu pomoć, uređaj je brzo lociran, te se ustanovilo kako se radi u ljudskom nemaru. Nakon skoro 12 sati, potraga je završila.

Zahvaljujemo se svim sudionicima potrage” – poručili su iz HGSS-a Makarska.2 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime