Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Bivši mesar: "Nećete vjerovati što se stvarno krije u kobasicama iz trgovina"

Naveo je tri glavna trika industrije
D.D. / Foto: Pixbay5. travnja 2025. 22:35
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Na prvi pogled čini se da se kupnja kobasice u mesnici ili u diskontu razlikuje samo po cijeni. No, postoji više razloga zašto su proizvodi u diskontima jeftiniji – i to često nauštrb kvalitete.

Franz Voll, bivši inspektor za sigurnost hrane i majstor mesar, objašnjava zašto su kobasice u diskontima tako jeftine, kako prepoznati kvalitetne proizvode i razotkriva trikove mesne industrije. Kako piše Chip.de, Voll je autor knjige “Schweinebande!” – Ispovijest mesara. On je bivši majstor mesar i inspektor s 50 godina iskustva, a u knjizi „Schweinebande!“ razotkriva tamnu stranu mesne industrije.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Kako je moguće da diskonti nude meso i kobasice po znatno nižim cijenama nego mesnice? Prema riječima Volla, iza toga stoje tri glavna trika industrije:

1. Razrjeđivanje vodom

Kako bi se smanjili troškovi, mnogi proizvođači u proizvode dodaju velike količine vode. Prema Vollu, čak do 57 % vode nalazi se u jednom jeftinom pakiranju „Gourmet delikates kuhane šunke“ iz diskonta.

Kako prepoznati vodu u kobasici: Čim otvorite pakiranje, primijetit ćete kondenzaciju unutra, a sama kobasica je vlažna i sjaji se zbog sloja vode.

Voll pokazuje i jednostavan kućni test: izvadite šunku iz plastične ambalaže, izvagajte je, pa je tri dana sušite u hladnjaku, zamotanu u papir za meso. Nakon toga ponovno izvagajte. Razlika u težini pokazuje koliko je vode isparilo, prenosi Fenix magazin.

U njegovu testu, šunka iz diskonta teži 200 grama, a nakon sušenja ostaje 146 grama – to je gubitak težine od gotovo 30 %.

2. Miješano meso

„Da bi se uopće mogla ubaciti tolika količina vode, šunka se mora intenzivno obrađivati strojevima“, objašnjava Voll. Ako pogledate šnitu šunke prema svjetlu, vidjet ćete da je meso sljepljeno i nije iz jednog komada – što bi prema pravilima moralo biti naznačeno na ambalaži.

3. Masna laž

Još jedan znak: nedostatak masnog ruba. Kod industrijski obrađenog mesa, mast se tijekom obrade u strojevima jednostavno „razbije“. „Kupcima su onda rekli da je ‘mršavo meso zdravije’ i da je mast loša,“ kaže Voll.

4. Nedostatak rupice od kosti

Prava kuhana šunka dolazi od buta ili ramena – komada mesa gdje bi trebala ostati rupa od kosti. Ako je nema, to je još jedan znak da se ne radi o prirodnom komadu mesa, već o visoko obrađenom proizvodu.

Zašto je industrijska kobasica toliko jeftina

Kobasice iz diskonta često se proizvode od nekvalitetnijeg mesa, ostataka i nusproizvoda koji ostaju nakon prerade skupljih komada. Zbog toga je kvaliteta niža, a hranidbena vrijednost upitna.

Još jedan razlog su punila i dodaci – sastojci koji povećavaju volumen proizvoda, a smanjuju udio mesa. Na taj se način proizvodi više količine uz manji trošak.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
10
Nice
1
What?
5
Laž
8
Sad
10
Mad
53
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Prate li piromani vremensku prognozu i koliko ih je u Dalmaciji? Splitski psihijatar otkriva: "Dok bukti požar, piroman je kao u orgazmu"
7
min
Prate li piromani vremensku prognozu i koliko ih je u Dalmaciji? Splitski psihijatar otkriva: "Dok bukti požar, piroman je kao u orgazmu"
Zaustavila ga policija: Pijan i bez vozačke, prijeti mu više od 2.600 eura kazne
17
min
Zaustavila ga policija: Pijan i bez vozačke, prijeti mu više od 2.600 eura kazne
Veliki požar između Omiša i Makarske lokaliziran. Pešić: "Budite oprezni i prijavite sumnjive osobe"
30
min
Veliki požar između Omiša i Makarske lokaliziran. Pešić: "Budite oprezni i prijavite sumnjive osobe"
PAO PARAGLAJDER Muškarac u životnoj opasnosti nakon nesreće u zraku
44
min
PAO PARAGLAJDER Muškarac u životnoj opasnosti nakon nesreće u zraku
Šibenik ispao u četvrtu ligu, skoro svi igrači pobjegli
58
min
Šibenik ispao u četvrtu ligu, skoro svi igrači pobjegli
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Preminula glumačka legenda
    Preminula glumačka legenda
    21. lipnja 2025. 18:30
  • Poziv na molitvu za Krešimira iz Mimica: "Išao je pomoć gasit požar na krovu susjedova kuće i dok je vozio motor pao mu je na glavu stup od struje"
    Poziv na molitvu za Krešimira iz Mimica: "Išao je pomoć gasit požar na krovu susjedova kuće i dok je vozio motor pao mu je na glavu stup od struje"
    21. lipnja 2025. 22:18
  • VIDEO Planulo u Splitu, požar se širi na području Kopilice
    VIDEO Planulo u Splitu, požar se širi na području Kopilice
    21. lipnja 2025. 14:59
  • Taksist: Samo šestero ljudi se odazvalo donijeti vodu za vatrogasce, a kolege se bune zbog cijena
    Taksist: Samo šestero ljudi se odazvalo donijeti vodu za vatrogasce, a kolege se bune zbog cijena
    21. lipnja 2025. 13:04
  • Pogledajte tko je sve stigao na svečano otvorenje Žnjana
    Pogledajte tko je sve stigao na svečano otvorenje Žnjana
    21. lipnja 2025. 21:22
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.