Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

BISER MORA 2023: U Supetru otvoreno 18. izdanje najvećeg gastro natjecanja u regiji

Donosimo veliku FOTOGALERIJU
D.D. / Foto: ŠKMER/Cropix – Nikola Vilić29. ožujka 2023. 00:43
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Biser mora 2023 svečano je otvoren u utorak navečer u Svpetrvs Resortu, a radi se o jednom od najvećih kuharskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe kojem je Supetar domaćin od 2010. godine. Manifestacija se održava u organizaciji međunarodne udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu,  a okuplja kuhare, konobare i strukovne nastavnike koji se natječu u brojnim kategorijama te sudionike i stručne voditelje cooking showova, master clasova i drugih događanja. I ove godine na festivalu, je preko 200 natjecatelja i stotine drugih sudionika iz Albanije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, Kanade, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, a stigao je i tim iz ukrajinskog Harkiva.

“Biser mora sjajno je mjesto za razmjenu iskustava, stjecanje novih znanja, otvaranje novih poslovnih suradnji, ali i mjesto prijateljstva, druženja i dobre zabave. Sigurna sam da je ekipa ŠKMER-a i ove godine za vas pripremila odličan i zanimljiv program, te da će vam Svpetrvs hoteli biti odličnim domaćinima kao i svih prethodnih godina. Turistička zajednica Grada Supetra i nadalje će aktivno pomagati u organizaciji Bisera mora jer se radi o manifestaciji od velike važnosti za naš turizam i za promociju destinacije. Svi znamo da dobre ponude nema bez dobre gastronomije, a na Biseru mora doista se ima što pokazati.” - poručila je Martina Rendić, direktorica Turističke zajednice grada Supetra.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Biser mora od 29. do 31. ožujka, osim natjecanja i majstorskih radionica i edukacija, mjesto je i predstavljanja projekta TZG Supetra “Otključavanje okusa Brača“. Restorani i konobe Supetra i okolice svakog će dana u podne posjetiteljima pripremati bračke tradicionalne specijalitete, kao i moderne reinterpretacije starinskih otočkih jela.

Također, na Biseru mora moći će se doznati o najvećem hrvatskom projektu u obrazovanju koji se provodi u Hrvatskoj - Uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva pod kojim posljednje tri godine djeluje Biser mora, a aktivno sudjeluju i ŠKMER-ovi edukatori na razvijanju programa prilagođenima stvarnim potrebama tržišta.

biser mora  1
GALERIJA
Kliknite za pregled

"Pozdravljam sve sudionike, natjecatelje, učenike, učitelje, mentore, ravnatelje škola, ostale uzvanike i predstavnike medija, a posebno poštovanje izražavam ŠKMER-ovom timu za organizaciju Bisera mora koji ovim ulazi u "punoljetnost" te na ustrajnosti za napredak struke i nastavak vizije pokojnog Mira Bogdanovića koji sve ovo pokrenuo sa svojom ekipom. Posebno želim vas mlade ohrabriti u radu, da pokušate mijenjati perspektive koje smo vam nametnuli mi odrasli kao mentori, nastavnici i ravnatelji, razmišljajte slobodno i iziđite iz komforne zone te pokažite što možete. Siguran sam da imate viziju o svom rastu, vodite se svojim idealima i stvarajte svoju budućnost. Sudjelovanjem na Biseru mora potvrđujete svoje talente koje ćete, siguran sam, razviti na dobrobit vas, vaših obitelji, vaših škola, zajednice u kojoj živite te ćete nam priuštiti nezaboravne doživljaje u budućnosti" – poručio je na otvaranju Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split i voditelj Uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split.

Na otvaranje stigao je i Andrew Agius Muscat, glavni tajnik  Mediterranean Tourism Foundation (MTF) s Malte, neovisne, a iznimno relevantne međunarodne organizacija za javno-privatnu suradnju s ciljem povećanja potencijala održivog turističkog rasta diljem Mediterana i stabilnosti. Cilj MTF-a definiranje je prioriteta te  oblikovanja turizma sredozemnih zemalja u započetoj dekadi, a posebno izrada zajedničke deklaracije o budućnosti turizma na kojoj je i ŠKMER surađivao prošle godine na njihovom velikom međunarodnom okupljanju na Malti.

Muscat je istaknuo da Mediteran kao regija ugošćuje trećinu svjetskih turista zahvaljujući, prije svega, povijesti, kulturi i hrani te da treba graditi i čuvati identitet regije kroz velika događanja kao što je Biser mora.

Tijekom svečanosti imenovani su i neki novi, a potvrđeni i dosadašnji ambasadori ŠKMER za iduće četiri godine, ustvari kuhari iz raznih zemalja koji rade na međunarodnom promicanju Bisera mora kao mjesta okupljanja kuhara svijeta i razvitka struke.

U sklopu Bisera mora otvorena je i iznimna izložba fotografija "Profesor" Robert Barille,  novinara, urednika i fotografa, koji je 18 godina radio na monografiji - “Otok Brač - negdje između mora i zvijezda” od 1368 stranica.

"Monografija je već otišla na sve kontinente i jedan je od najboljih ambasadora otoka Brača. Nakon ovog remek djela naš je Robi krenuo u nove priče i otvorio kreativnu fotografsku kuhinju u svojoj garaži. Angažirao je Peru Dragičevića, poznatog splitskog Bračanina, profesora, nagrađivanog fotografa i strastvenog kolekcionara koji je nakon desetljeća provedenih iza objektiva u Robijevoj garaži postao model. Izložba Roberta Barile na Biseru mora nosi naziv “Profesor”, a Pero je na jedan dan postao kapetan u čast pomorske tradicije otoka Brača, lovac na vampire inspiriran narodnim otočkim predajama, doktor  u čast svim bračkim liječnicima. Profesor Pero  na Robijevim je fotografijama i ljubavnik i sportaš i dakako – kuhar. “ - doznalo se  na otvaranju izložbe koja će u Waterman Forumu bit otvorena do 1. travnja.

Društvo Kameni cvit Trogir koje je pokrenulo je postupak upisa trogirskog rafiola kao nematerijalne baštine Republike Hrvatske, nazočne je počastilo ovom slasticom. Na Biseru mora Mare Hell i Nikica Ševo strukovni učitelji iz SSŠ Blaž Jurjev Trogiranin održat će i radionicu pripreme rafiola.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
5
Haha
2
Nice
0
What?
1
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
VIDEO Peco: "Ma, koristim ih i po kiši": Vaso: "S njima možete i na Advent"
7
min
VIDEO Peco: "Ma, koristim ih i po kiši": Vaso: "S njima možete i na Advent"
Piplica: "Puljak je znao da se pogoduje izvođačima na Žnjanu i šutio je"
17
min
Piplica: "Puljak je znao da se pogoduje izvođačima na Žnjanu i šutio je"
"Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
22
min
"Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
FOTO Prizori požara u Trogiru: lica građana govore više od riječi
24
min
FOTO Prizori požara u Trogiru: lica građana govore više od riječi
VIDEO Čim je provirilo sunce, Splićani se bacili u more: evo kako izgleda prosinački kupanjac
31
min
VIDEO Čim je provirilo sunce, Splićani se bacili u more: evo kako izgleda prosinački kupanjac
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    20. prosinca 2025. 10:55
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
  • "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    19. prosinca 2025. 18:20
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.