Beroš o Tuđmanovom sprovodu i kršenju mjera: “Bilo je nekoliko ograđenih područja, bili su odijeljeni trakama”

"To tamo nije izgledalo tako loše" - rekao je ministar Beroš


Nacionalni stožer civilne zaštite održao je novu konferenciju za medije.


Na njoj se govorilo o cijepljenju koje se od danas obavlja i cjepivom AstraZenece, ali i o popuštanju mjera 15. veljače te o nedavnim slučajevima kršenja mjera.

NOVE BROJKE NACIONALNOG STOŽERA 29 osoba je preminulo, evo koliko je novozaraženih

Podsjetimo, šef Stožera i potpredsjednik vlade Davor Božinović najavio je i uvođenje lokalnog popuštanja mjera.

U posljednja 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2407.Među njima je 1137 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 107 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 235.473 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5198 preminulo, ukupno se oporavilo 227.868 osoba, od toga 383 u posljednja 24 sata.Preminulo je 29 osoba. Prosječna dob umrlih je 78.5, najmlađa osoba imala je 53 godine.

60.261 osoba je cijepljena, 29.929 još treba primiti drugu dozu.

O Tuđmanovom sprovodu i kršenju mjera

“Gradska groblja su sukladno epidemiološkim mjerama i propisima koji vrijede u vrijeme epidemije organizirala sprovod. Bilo je nekoliko ograđenih područja, bili su odijeljeni trakama, jedni su od drugih bili udaljeni u metrima koliko je trebalo biti. Oni koji su bili sa strane također su bili odijeljeni. Bili su i covid-redari, mnogi su bili spriječeni da uđu. Naposljetku, to tamo nije izgledalo tako loše”, rekao je Beroš, piše Index.

Riječ preuzima Božinović.

“Vezano uz okupljanja mladih, policija je izašla i nije utvrdila kršenje mjera, kao ni prekršajna i kaznena djela. Kod doma na Savi su se nakon upozorenja počeli razilaziti. Na to možemo gledati prvenstveno kroz to da ova situacija traje jako dugo. Mi nikad nismo nikad rekli da kriza nije gotova, da virus nije tu, uvijek smo govorili da ta opasnost traje sve dok ministar zdravstva ne pošalje prijedlog vladi da proglasi kraj epidemije. Ovo je prva vijest u cijelom svijetu što se događa oko epidemije. Virus je tu i širit će se u onoj mjeri u kojoj našim ponašanjem to dopustimo. Vidite da u cijeloj Europi postoje prosvjedi. Treba ponoviti da imamo najviše liberalne ili najmanje stroge mjere u EU. Oni koji prosvjeduju u Europi, sigurno vide da je kod nas dosta toga otvoreno. Mi, naravno, nećemo pristati jer mislimo da je svaka država suverena. Mi uz najmanje stroge mjere uspijevamo smanjiti brojeve. Ali vidite, kad bismo mi pristali da imamo jedinstvene mjere u EU, puno bi više toga bilo zatvorenog. Okupljanja na otvorenom mogu proći dobro ako se da poseban epidemiološki okvir”, rekao je Božinović.

“Osnovno je da se ljudi ponašaju disciplinirano i odgovorno, to nam je oduvijek bio cilj. Ne treba previše filozofirati o mjerama. Mjere su maske, distanca, prozračivanje, higijena. Sve ostalo se odnosi na primjenu u stvarni život, negdje to ide lakše, a negdje teže. Bez obzira na dugotrajnost epidemije, nadamo se da ćemo uz pravilnu aplikaciju mjera, uz cijepljenje i dolazak proljeća i ljeta biti u puno boljem stanju što se tiče psihosocijalnog dijela epidemije”, rekao je, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime