Beroš kaže da je otkriven sasvim novi soj: “Možda će nositi ime hrvatski”

Božinović je otkrio u kojoj županiji je nađeno najviše lažnih PCR testova


Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2.313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta, sedmero više nego jučer.

Preminulo je 8 osoba. 
To je najmanji broj preminulih od koronavirusa još od 25. listopada 2020. kada je također prijavljeno osmero umrlih.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 239.254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5.407 preminulo, ukupno su se oporavile 231.534 osobe, od toga 358 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.725 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.293.415 osoba, od toga 4.986 u posljednja 24 sata.

Podsjetimo, prije tjedan dana imali smo 371 novi slučaj zaraze i 19 preminulih osoba.

Capak: Dvije države EU imaju manju 14-dnevnu incidenciju od nas

“U tjednu od 15. do 19. veljače bilo je 1.597 novozaraženih, od 8. do 12. veljače 1.688 novozaraženih, ovog tjedna je brojka za pet posto manja nego tjedan ranije. Najvišu incidenciju ima Splitsko-dalmatinska županija, a najmanju Istarska županija. Od Hrvatske samo dvije zemlje EU imaju manju 14-dnevnu incidenciju”, rekao je Krunoslav Capak.

Kazao je kako u Hrvatskoj imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja u Hrvatskoj, ali i da je HZJZ uveo skrining test na nove varijante, javlja Dnevnik.hr.

“Imamo 10 sumnji na britansku varijantu virusa, a sve su na potvrdu upućene u Infektivnu kliniku”, rekao je Capak.“Imamo kapaciteta da nekoliko desetaka takvih testova dnevno napravimo, a još ćemo dogovoriti tko će koliko tih testova raditi”, rekao je.

Osoba kod koje je pronađen brazilski soj, pojasnio je kako je pronađena mutacija što ne govori da to zaista jest brazilski soj.“Možda će taj soj nositi ime hrvatski, jer je to mutacija koja se može naći kod drugih varijanti”, pojasnio je.

Sljedeći tjedan dolazi nova tranša Pfizerovog cjepiva, došla je potvrda Moderne da dolazi još doza kao i AstraZenece.

“Sljedeći tjedan dolazi 23.400 uzoraka Pfizera, 25. veljače 16.800 doza Moderne i danas je stiglo 33.600 AstraZenece. Više od 700.000 doza do kraja ožujka bi trebalo stići”, kazao je Capak.

Kazao je kako je u drugoj fazi cijepljenja obuhvaćeno 1,2 do 1,3 milijuna ljudi, ali ne zna se koliko se njih želi cijepiti.

“Novinari su skupina prioritetnih radnika”

Na pitanje misli li da su i novinari rizična skupina, Capak je rekao kako novinari spadaju u skupinu prioritetnih radnika, poput stujardesa, djelatnika u zračnim lukama.

“Bit će više takvih zanimanja koje će se staviti među prioritete, imamo zahtjev od HND-a da se nakon ove druge faze i novinare uvrsti kao prioritetnu skupinu”, objasnio je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš govoreći o ruskom cjepivu rekao je kako je zatražena dodatna dokumentacija, ali ponovio da je sigurnost cjepiva najbitnija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako su na hrvatskim granicama identificirana ukupno 372 krivotvorena PCR testa, od čega najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji, njih 115.

Samo tri zemlje u EU testiraju manje od nas

Na konferenciji Nacionalnog stožera održanoj u srijedu epidemiolog Bernard Kaić rekao je da je broj novozaraženih i dalje u padu te da samo dvije zemlje EU-a imaju nižu stopu 14-dnevne incidencije. Objasnio je i da taj broj ipak ovisi o broju testiranih i udjelu pozitivnih. Hrvatska je u prošlom tjednu na niskoj razini, samo tri zemlje testiraju manje od Hrvatske.

“Prema postotku pozitivnih Hrvatska je na sredini, što pokazuje da Hrvatska nema baš najbolju epidemiološku situaciju”, podvukao je Kaić.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je da bi bilo optimalno da rusko cjepivo ima odobrenje EMA-e, ali HALMED će reći je li moguće nekim drugim putem, npr. interventnim uvozom doći do cjepiva. Naša regulatorna agencija mogla bi dati privremenu dozvolu.

“Napravit ćemo sve da hrvatskim građanima omogućimo cjepivo”, rekao je Beroš.

Kava na terasama od 1. ožujka?

Šef Stožera Davor Božinović u srijedu nije htio govoriti o popuštanju mjera, a izrazio je nadu da će se nastaviti pad broja novozaraženih. Naglasio je da lokalni stožer ne može odlučivati kad će primjenjivati mjere popuštanja, već da o tome moraju pitati Nacionalni stožer. Ponovio je da će mjere ovisiti o epidemiološkoj situaciji te da je Hrvatska među zemljama koja ima najblaže mjere u Europskoj uniji.

“Neke spekulacije će biti točne, neke netočne”, rekao je Božinović.

U javnosti se već počelo nagađati o popuštanju mjera nakon 1. ožujka, a spominje se otvaranje terasa kafića, sajmova na otvorenom, a možda čak i sportova u dvoranama, piše Dnevnik.hr.

Premijer Andrej Plenković na početku jučerašnje sjednice Vlade rekao je kako će ako bude moguće, s obzirom na epidemiološku situaciju, ublažavati mjere nakon 1. ožujka.

“Učinit ćemo to sa ili bez poticaja lokalnih stožera”, rekao je premijer Plenković misleći pritom na istarski stožer koji je ranije najavio da će zatražiti otvaranje terasa ugostiteljskih objekata.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime