Baška Voda: Susret s najbržom europskom zmijom na plaži

Budući da je strogo zaštićena vrsta sukladno Zakonu o zaštiti prirode, zabranjeno ju je ubijati, hvatati i uznemiravati

Izgleda da je kišno proljeće za nama, osim što je doprinijelo rekordnom broju komaraca u dijelovima zemlje, pogodovalo velikom broju zmija ovog ljeta uz obalu. Svjedoče tome gotovo svakodnevne vatrogasne intervencije gdje građani u pomoć zovu vatrogasce kada im se ovi gmazovi zavuku u kuće ili poslovne prostore.


Jutros se u Baškoj Vodi dogodilo jače grmljavinsko nevrijeme, a bujice su tekle gradskim ulicama. Od sredine dana vratilo se sunce, tako da su mnogi poslijepodne proveli na jednoj od brojnih prekrasnih plaža ovog područja.

Među njima je bila i jedna naša čitateljica koja se nemalo iznenadila kada je na plaži ugledala zmiju. Ipak, razloga za brigu nije bilo jer se radi o šilcu (Platyceps najadum), zmiji neotrovnici.

Zanimljivo, radi se o najbržoj vrsti zmija koja živi u Europi.

 

Rasprostranjen je na istočnoj obali Jadranskog mora, u južnoj Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, Albaniji, Grčkoj, na Jonskim i nekim Egejskim otocima, južnoj i centralnoj Bugarskoj te u Turskoj. U Hrvatskoj ga se može naći na cijeloj obali Jadrana, uključujući i planine poput Biokova te na nekim otocima poput Krka i Paga.


Može ga se naći oko suhozida, zaraslih vrtova, kamenitih obala rijeka, na rubovima puteljaka te otvorenim površinama u šumarcima. Jedna je od najbržih zmija u Hrvatskoj.

Budući da je strogo zaštićena vrsta sukladno Zakonu o zaštiti prirode, zabranjeno ju je ubijati, hvatati i uznemiravati.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime