Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

AZERBAJDŽAN 2019. – DANI 2 i 3 Turska: Zemlja kvalitetne spize i povoljnog smještaja. Posebna je "znanost" probiti se kroz gužve Istanbula

Tekst & foto: ŽELJAN RAKELA19. svibnja 2019. 02:14
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Azerbajdžan 2019.

VEZANI SADRŽAJ:

  • AZERBAJDŽAN 2019. – DAN 1 "Krenuli smo iz Splita, a putem nam se pridružilo još sudionika"
  • ŽELJAN RAKELA KREĆE U NOVU MOTO AVANTURU “Najbitnije je dobro izabrati s kim ćeš putovati, a ja vjerujem u svoju ekipu”

    2. DAN (720 km)

Ujutro oko 9:00 krećemo nakon obilatog doručka u hotelu prema današnjem odredištu Edirne u Turskoj. Brzo se uključujemo na autoput i prije Niša nas hvata kiša. U jednom trenutku do mene dođe Trgo i pokazuje mi da mu nešto nije u redu s motorom. Zaustavlja se u zaustavnu traku i motor mu se ugasi. Odmah sam iz svog kufera izvadio kablove, skinuo svoj sic i upalio mu motor preko moje baterije te mu rekao da se što prije maknemo iz zaustavne trake jer pada kiša i nije sigurno da se tu zadržavamo.

Dolazimo na benzinsku stanicu koja je udaljena 30-tak km. Trgo i Mustapić se odmah hvataju posla, dijagnosticirali su kvar i promijenili regler koji je Trgo na svu sreću imao rezervnog. Upalili su motor i krenuli smo prema Bugarskoj granici koja je bila udaljena svega kilometar.

Bez puno zadržavanja ulazimo u Bugarsku, a carinik nam kaže da ne moramo uzimati vinjete za motor dok su one obavezne za osobne automobile. Kroz Bugarsku nas je kiša dosta prala sve do granice s Turskom gdje nas je dočekalo sunce na ugodnih +25. Pregled viza, prtljage i brzo ulazimo u Tursku, na samom ulasku slikavanje s policajcima na motorima koji su s oduševljenjem gledali kilometar sat na mom motoru koji prelazi 370.000 km.

Nakon par kilometara se zaustavljamo na benzinskoj stanici i uzimamo vinjete za motore u vrijednosti od 15€ za vožnju po cijeloj Turskoj. Po planu dolazimo u 19 sati u Edirne, a tamo predivan hotel koji je Budinjaš našao za cijenu od 20€ po osobi s doručkom, sobe su od 50m2. Prije nego smo se smjestili, odlazimo u centar na večeru. Jeli smo u restoranu koji je u strogom centru, a na meniju je bila juha, teleća džigerica, ćufte, salata, sir, kolač, čaj i puno Pepsija. Sva večera za nas 7 je koštala 570 kn, a večerom nas je počastio Budinjaš. Nakon večere i punih želudaca otišli smo se prošetati centrom i napraviti par fotografija.

rakela_dan2(1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

3. DAN (640 km)

Iz Edirne polazimo u 9:30, vozimo bez problema prvih 200 km, ulazimo u Istanbul da Mustapić nalije gorivo. Na benzinskoj stanici održim kratak dogovor za “probijanje kroz velike gužve Istanbula”

1. Vozimo jedan iza drugoga, nikakvo razdvajanje i pretjecanje iz više smjerova jer ako prestižemo automobile iz više smjerova samo zbunjujemo vozače automobila i onda ne znaju gdje da se sklone.

2. Držimo se blizu jedan drugome, ali ne ulaziti bočno jedan drugom da možemo normalno manevrirati

3. U slučaju da se netko izgubi nalazimo se na prvoj velikoj benzinskoj nakon Istanbulskog mosta.

Ekipa je sve odradila vrhunski i u rekordnom roku prolazimo gužve u Istanbulu u formaciji unaprijed dogovorenoj poput sinkroniziranog plivanja. Bilo je dosta naporno i stresno, ali smo uspjeli. Na planinama prije Ankare nas hvata veliko nevrijeme, ali nas to ne ometa previše i dolazimo po planu u predgrađe Ankare oko 19 sati. Spavamo u hotelu Boss, a cijena je 32€ po sobi što znači 16€ po osobi s doručkom.

Željko Morić nas je počastio večerom u obližnjem restoranu, a jeli su se specijaliteti sa roštilja. U restoranu je fenomenalna usluga konobara pa se malo s njima smijemo i slikamo kao i s glavnom kuharicom koja je napravila prekrasnu večeru. Sutra je u planu Kapadokija i laganih 380 km uz dva noćenja i obilazak.

rakela
GALERIJA
Kliknite za pregled

Moram spomenuti da na ovom putu testiram i specijalne čarape koje sam dao da mi naprave baš za motorist. Iz iskustva znam kad idem na put moram nositi 15-tak čarapa, a sada za put od 20 dana samo 2 para i što je interesantno, čarape ne smrde, kompresirane su, od lakosušećeg materijala i imaju podebljanja na lijevom palcu za mijenjanje brzina te skriveni džep u svakoj po jedan za sakriti novac.

Čarape su proizvedene od najkvalitetnijih pletiva koja su biološka i nisu tretirane štetnim materijalima, a bojane su bojama koje nemaju u svojoj recepturi ni metale ni olovo. Znači potpuno prirodno, a najjači adut, vlakna koja imaju antimikrobna svojstva, također su potpuno prirodna. Koja ne sprečavaju znojenje, kao postojeći slični proizvodi koji onemogućavaju znojenje pa time nisu nimalo zdrava, a po medicini čak i opasna. Jer upotrebljavaju metale kao aluminij, srebro, mislim i bakar. Ali ove su na bazi aktivnog ugljika, (prirodno) koji se na poseban način uprede u pletivo izuzetne kvalitete na bazi ekološki uzgojenog pamuka. Treba spomenuti da je patentirano (Disaierska inovacija), hrvatska ideja i hrvatski proizvod i patent, kod nas razvijen. Za sada su odlične, 3 dana u čizmi, puno kiše i vode, a ništa ne smrde, nevjerojatno.

rakela_dan3(3)
GALERIJA
Kliknite za pregled

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
4
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
4
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
5
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
5
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
5
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.